Hlavní obsah

Znovu už kandidovat nebudu, slibuje Bašír

Chartúm

Súdánský prezident Umar Bašír nebude v příštích prezidentských volbách usilovat o další mandát. Agentuře Reuters to v pondělí sdělil vysoce postavený činitel Bašírova vládnoucího Národního kongresu (NC). Súdánský prezident prý svůj krok označil za součást demokratických reforem. Podle opozice se Bašír obává šíření lidových protestů, které zachvátily muslimské země v severní Africe a na Blízkém východě.

Foto: Reuters

Súdánský prezident Umar Bašír

Článek

Bašír se v největším africkém státu dostal k moci při vojenském převratu v roce 1989. Loni zvítězil v prezidentských volbách, které však kvůli údajným podvodům velké množství opozičních stran bojkotovalo.

"Bašír oznámil, že nevstoupí do příštích voleb, aby usiloval o úřad hlavy státu," řekl činitel Bašírova NC. Příští prezidentské volby by se měly uskutečnit za čtyři roky.

Sedmašedesátiletý Bašír je jedinou úřadující hlavou státu, která před Mezinárodním trestím soudem čelí obvinění z válečných zločinů a genocidy v souvislosti s konfliktem v západosúdánském regionu Dárfúr. Obvinění odmítá. [celá zpráva]

Minulý týden Bašír naznačil, že odejde do důchodu, pokud NC schválí pro odchod do důchodu pro politické funkcionáře hranici 60 let. Podle citovaného činitele prý také nabídl, že odstoupí z postu předsedy NC. Krok pak prý označil za součást toho, co nazval širší strategií k demokratizaci země.

Opozice Bašírova oznámení zlehčuje; NC se podle ní snaží předejít masovým protestům v obavách ze šíření lidového povstání z Tuniska a ze sousedního Egypta, kde po týdnech nepokojů padli tamní prezidenti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám