Hlavní obsah

Znesvětili válečné hroby. V Jávském moři zmizely potopené nizozemské lodě

Amsterdam

Vraky nizozemských válečných lodí zmizely ze dna Jávského moře. Ve středu to oznámilo nizozemské ministerstvo obrany, které to považuje za znesvěcení válečných hrobů. Dva křižníky a jeden torpédoborec byly potopeny během bitvy v Jávském moři v roce 1942 a jejich vraky byly objeveny v roce 2002. Nizozemské úřady teď chtějí vyšetřit, kdo stojí za jejich odvlečením.

Foto: Nizozemský Vojenský historický ústav

HNLMS De Ruyter se v bitvě potopil i s 345 členy posádky včetně velitele kontradmirála Karla Doormana.

Článek

„Znesvěcení válečného hrobu je vážnou urážkou,“ uvedla nizozemská obrana.

To, že vraky nejsou na svém místě, zjistil před dvěma týdny syn někdejšího kontradmirála Karla Doormana, který v bitvě také zahynul na palubě své vlajkové lodi HNLMS De Ruyter. Jeho syn Theo Doorman se chystal vraky nafilmovat k 75. výročí bitvy, které si svět připomene příští rok.

„Bylo mi z toho smutno. Po celá staletí bylo zvykem, že jsou hroby námořníků nedotknutelné,“ vylíčil Theo Doorman, který podle svých slov nejprve nechtěl uvěřit, když vyšlo najevo, že loď, které velel jeho otec, zmizela.

Zatímco vraky dvou potopených křižníků zmizely úplně a záběry pořízené podmořskou sondou ukázaly jen stopy po nich, kus torpédoborce na místě zůstal, ale velká část rovněž chybí.

Musela to být náročná operace

Mořské vody v oblasti Indonésie, Singapuru a Malajsie jsou pohřebištěm stovek lodí a ponorek potopených během druhé světové války, a není neobvyklé, že je rozkrádají ilegální skupiny a obohacují se prodejem kovů z vraků. Nizozemské vraky ale ležely sto kilometrů od indonéských břehů v hloubce 70 metrů, takže jejich vyzvednutí muselo být náročné.

Odborníci oslovení stanicí BBC potvrdili, že pro takovou operaci je potřeba mít k dispozici jeřáby, přičemž by se i tak jednalo o zdlouhavou akci, která by zřejmě nezůstala nepovšimnuta.

Indonéské námořnictvo na dotaz britské stanice uvedlo, že o zmizení vraků nemá tušení a záležitost prověří. „Říct, že vrak najednou zmizel, to nedává smysl. To jsou aktivity, které mohou zabrat měsíce, dokonce roky,“ řekl ale mluvčí námořnictva Gig Sipasulta.

Nizozemské úřady už uvědomily Velkou Británii, Austrálii a Spojené státy, které se v Jávském moři také účastnily bitvy s japonským námořnictvem. Británie v bitvě přišla o tři lodě, upozornila BBC.

Bitva v Jávském moři se uskutečnila 27. února 1942. Cílem spojenců bylo zabránit japonskému proniknutí do Nizozemské východní Indie. To se jim však nepodařilo a byly nuceny evakuovat zbylé námořní síly z Jávy a Cejlonu (Srí Lanky).

Reklama

Výběr článků

Načítám