Hlavní obsah

Zloději využili na Novém Zélandu zákaz vycházení, ukradli desítky aut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Auckland

Tvrdých opatření proti šíření koronaviru využil na Novém Zélandu gang zlodějů aut. Protože lidem bylo nařízeno nevycházet, rozhodl se odvézt auta z parkoviště velké půjčovny aut a obytných karavanů. Celkem ukradl 97 vozidel, uvedla ve čtvrtek stanice BBC.

Foto: Reuters

Provoz na novozélandských silnicích byl malý

Článek

Vozidla byla zaparkovaná na odlehlém parkovišti pobočky Jucy´s v Aucklandu. Protože v autech byly i klíčky, stačilo prostříhat plot, zvednout bránu a odvézt vybraná vozidla. Po první výpravě následovala druhá a třetí... Celkem zloději ukradli 97 aut, k čemuž využili posledního dubnového prodlouženého víkendu, na který navazoval v pondělí 25. svátek Dne ANZAC připomínající oběti z řad Novozélanďanů a Australanů v první světové válce při neúspěšném pokusu dobýt Gallipoli.

Šéf půjčovny Jucy´s Tom Ruddenklau byl v šoku: „Abych byl upřímný, bylo to jako rána pod pás. Nevěřili bychom, že (v době koronavirové krize) když každý přiložil ruku k dílu a staral se o druhé jako národ, by mohl někdo spáchat takovou sprostou krádež.”

Zásah policie

Firma o tom ani nevěděla, protože její zaměstnanci dodržovali restrikce nebo se zapojili do rozvážení jídla a dalšího vybavení. Policie však byla ve službě a zaujalo jí, že na prázdných cestách se naráz objevilo více aut.

„Došlo nám, že něco není v zcela pořádku. Auta vzbudila podezření tím, jak byla řízena, a několik našich vozidle je začalo pronásledovat,“ řekl inspektor Matt Srhoj. „ Když jsme si uvědomili, že jsme narazili na několik vozidel Jucy´s za takto neobvyklých okolností, dospěli jsme k závěru, že byla ukradena, a upozornili společnost.“

Půjčovna nakonec měla docela štěstí, policisté zajistili 85 z 97 ukradených vozidel, i když většinou šlo o obyčejná auta a ne o nápadné campingové vozy v typické zelené barvě. Doufají, že zajistí i další tucet. Při operaci zatkli 29 lidí spojeních s největší krádeží aut v dějinách Nového Zélandu. Šéf půjčovny Ruddenklaus výkon kriminalistů ocenil: „Smekám před policií.“

Reklama

Výběr článků

Načítám