Hlavní obsah

Život probíhá normálně, chlácholil Libyjce Kaddáfího syn

Tripolis

Zatímco ve východní části Libye lidé slavili vítězství nad vůdcem země plukovníkem Muammarem Kaddáfím a na západě pokračovaly střety opozice s vládními silami, v televizi ve středu vystoupil Kaddáfího syn Sajf Islám a tvrdil, že život v podstatě běží v zajetých kolejích. Libyjce přesto vyzval, aby se sjednotili proti „problému ve východních oblastech“.

Foto: Reuters

Syn libyjského vůdce Sajf Islám Kaddáfí

Článek

„Přístavy, školy, letiště jsou všechna otevřená. Problém se nachází ve východních oblastech. Život je normální. Bratři, Libyjci by se měli v této národní bitvě sjednotit,“ řekl Kaddáfí mladší, zatímco se režim snažil alespoň udržet kontrolu nad rebelujícími městy na západě. Pouze ulice hlavního města Tripolis byly prázdné, příslušníci polovojenských jednotek střílí po čemkoliv, co se hýbe.

Malta večer oznámila, že nepovolila přistání civilního letadla Libyan Arab Airlines. Podle některých zpráv na jeho palubě byla Kaddáfího dcera. Agentura Reuters uvedla, že se stroj vrátil do Lybie.

Cizinci vypověděli o zvěrstvech

Zemi opouští tisíce cizinců, asi 12 000 lidí mířilo do Egypta, kde padl režim předminulý týden. Někteří z nich vypověděli o zvěrstvech v Benghází, nad nímž režim podle agentur ztratil kontrolu.

Foto: Asmaa Waguih , Reuters

Munice na dvoře budovy v Benghází, které ovládli demonstranti.

Mustafá Alí z egyptské provincie Mínja řekl, že pět jeho příbuzných, kteří stejně jako on pracovali v Benghází, zavlekli před několika dny libyjští vojáci do kasáren a tam je mučili, uvedla ČTK. Osvobodit se je podařilo až po útoku povstalců na kasárna, odkud byli převezeni do nemocnice. Podle tvrzení přeživších byli jiní Egypťané v kasárnách zabiti.

Mustafá Alí řekl, že on sám se ukryl v bytě, který obýval s dalšími dvěma Egypťany. Přepadli je tam prý ozbrojení Afričané v civilu, kteří byt vykradli.

Podle líčení dalšího Egypťana začali v pátek po poledních modlitbách před mešitou v Benghází milicionáři divoce střílet kolem sebe. Zabili prý 11 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám