Hlavní obsah

Zimbabwský premiér se zranil při autonehodě, jeho žena zemřela

HARARE
Aktualizováno

Zranění utrpěl v pátek nový zimbabwský premiér a předák opozice Morgan Tsvangirai. Byl převezen do nemocnice. Podle mluvčího Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) je zraněn, ale není v kritickém stavu. Jeho žena Susan zemřela, potvrdilo MDC televizi CNN. Údajně se jednalo o čelní srážku.

Foto: Philomon Bulawayo, Reuters

Vůdce zimbabwské opozice Morgan Tsvangirai

Článek

"Právě jsme slyšeli, že předseda strany měl nehodu. Utrpěl zranění, ale není v kritickém stavu. Stále ještě zjišťujeme skutečný stav," uvedl mluvčí MDC Nelson Chamisa.

Morgan Tsvangirai havaroval jižně od Harare ve venkovské oblasti u Beatrice. Podle CNN se vůz premiéra čelně srazil s protijedoucím kamiónem. Jeho řidič podle agentury AFP usnul za volantem. V premiérově autě jelo osm lidí, byla mezi nimi i jeho žena Susan, která podlehla vážným zraněním. Při nehodě utrpěl zranění také Tsvangiraiův řidič. Všichni účastníci nehody byli převezeni do nemocnice.

CNN zdůrazňuje, že vzhledem zoufalé infrastruktuře v zemi je obtížné zajistit obětem autonehod rychlou pomoc. 

Tsvangirai jel údajně domů na víkend. Havaroval jen dva dny po své první řeči v parlamentu. V čele vlády stanul letos po dlouhém jednání o kompromisu mezi opozicí a prezidentem Robertem Mugabem, který se drží u moci téměř 30 let.

Zatím nic nenaznačuje tomu, že by za nehodu stála Mugabeho snaha odstranit Tsvangiraie. Nový premiér se však opakovaně obával svůj život. Měl strach z atentátu. Tři atentáty již přežil.

Susan,kterou si vzal v roce 1978 a s niž měl šest dětí, byla svému muži velkou oporou, když byl obžalován. Také navštěvovala vězněné členy MDC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám