Hlavní obsah

Zimbabwe zavádí bankovku v hodnotě miliónu

Novinky, CNN, rei
HARARE

Hyperinflace v Zimbabwe je čím dál větší. Vláda prezidenta Roberta Mugabeho se proti ní snaží bojovat stejnými prostředky, přidává nebo ubírá na platidlech nuly. Tento týden začne v zemi platit nová bankovka v hodnotě jednoho miliónu zimbabwských dolarů (zhruba 160 korun).

Foto: Nikola Solic , Reuters

Zimbabwský prezident Robert Mugabe

Článek

Ještě v srpnu byla nejvyšší hodnota bankovky v této kdysi prosperující jihoafrické zemi sto miliard dolarů. Pak úřady smazaly deset nul a největším platidlem se dočasně stala desetidolarová bankovka. Pak se zase začaly tisknout peníze s vyššími hodnotami.

Až doposud byla nejvyšší bankovka v hodnotě 50 tisíc, která ale nestačila ani na koupi půl bochníku chleba. Teď se zavádí stotisícové, půlmiliónové a miliónové bankovky.

Zimbabwská měna vytrvale ztrácí, zatímco inflace pádí do závratných výšin. Oficiálně dosáhla 230 miliónů procent, což je daleko nejvíc na světě. Nezávislí analytici však hovoří až o miliardách procent. Za stav podle nich může Mugabe, kterého Západ považuje za diktátora.

Zimbabwské hlavní město Harare v současnosti navíc trápí cholera. Oficiální statistiky zmiňují deset mrtvých za uplynulý týden, podle svědectví lékařů jich ale bylo třikrát víc. Země nemá zahraniční měnu na import léků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám