Hlavní obsah

V Zimbabwe končí miliardové bankovky, reforma škrtne 10 nul

Novinky, BBC,
HARARE

V Zimbabwe skončí miliardové bankovky. Novou měnu zavede země od 1. srpna, uvedl guvernér zimbabwské centrální banky Giedon Gono. Ze současných bankovek se škrtne deset nul. Z bankovky o hodnotě 10 miliard zimbabwských dolarů se stane dolarová bankovka.

Foto: Philimon Bulawayo , Reuters

Bankovka v hodnotě sta miliard zimbabwských dolarů. Vejce na snímku lze koupit za 35 miliard místních dolarů.

Článek

"Odstraníme deset nul z našich bankovek. Desetimiliardová bankovka se stane dolarovou od 1. srpna," uvedl v televizním vystoupení Gono. Vysvětlil, že pokladny, kalkulačky a bankomaty nejsou schopné pracovat s hodnotami v řádu miliard a biliónů.

Znovuzvolený zimbabwský prezident Robert Mugabe hned poté varoval obchodníky, aby přestali těžit z hyperinflace, jinak budou čelit zavedení krizových opatření.

Uvedení nové měny je součástí boje s hyperinflací v zemi. Země přiznává inflaci ve výši dvou miliónů procent, nezávislí odborníci ji ale odhadují na devět miliónů procent. Jen letos Zimbabwe postupně zavedlo bankovky v hodnotách 100 miliónů, 250 miliónů, 500 miliónů, pak miliardovou a desetimiliardovou a stomiliardovou bankovku.

Jednání Mugabeho s opozicí uvázlo na mrtvém bodě

V zemi navíc pokračuje politická krize. Jednání Mugabeho s opozičním Hnutím pro demokratickou změnu byla po slibném začátku přerušena.

Mugabe uvedl, že chce, aby pokračovala jednání s opozicí, která jej viní, že zmanipuloval volby. Dodal však že "některé kompromisy jsou obtížné“.

V Harare je nyní jihoafrický prezident Thabo Mbeki, který jednání obou stran zprostředkování, jedná s Mugabem. V úterý už jednal vůdcem opozice Morganem Tsvangiraiem. Mbeki tvrdí, že dohody by mělo být dosaženo během dvou týdnů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám