Hlavní obsah

Žena zavalená na Novém Zélandu není Češka, ale Srbka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Christchurch
Aktualizováno

Mezi osobami pohřešovanými od úterního ničivého zemětřesení v novozélandském městě Christchurch se objevilo i jméno studentky Tamary Cvetanové. Na seznamu těch, kteří zůstali v troskách budovy jazykové školy King's Education, bylo u jejího jména uvedeno Czechoslovakia, informovala v sobotu agentura AP. Záhy však vyšlo najevo, že šlo o studentku ze Srbska.

Článek

V Christchurchi se zřítila i jazyková škola pro zahraniční studenty - na seznamu pohřešovaných, u nichž se předpokládá, že se nacházeli v budově, je u jména Tamara Cvetanová v závorce uvedeno Czechoslovakia. Dále se pohřešuje devět učitelů a 50 studentů: 26 Japonců, 14 Číňanů, šest Filipínců, tři Thajci a jeden Jihokorejec. U dalších 20 studentů není zatím jasné, zda se v budově nacházeli.

O smrti Tamary Cvetanové ovšem informovala srbská média už ve středu. Podle agentury Blic byla 50letá lékařka v prvních 12 hodinách v telefonickém kontaktu se záchranáři, kteří byli blízko jejímu vyproštění. Pak ale přišly následné otřesy, po kterých bylo její tělo objeveno bez známek života.

Počet mrtvých podle agentury AP stoupl na 145. Přes 200 lidí se stále pohřešuje a pravděpodobnost, že někdo bude ještě nalezen živý, je prý už jen malá.

V pátek úřady oznámily, že si zemětřesení vyžádalo 113 lidských životů. Pohřešovalo se 228 lidí.

Ekonomické škody způsobené zemětřesením se odhadují na 12 miliard dolarů.

Zemětřesení o síle 6,3 stupně Richterovy škály udeřilo v úterý kolem poledne místního času a druhému největšímu novozélandskému městu způsobilo obrovské škody.

Ministerský předseda John Key řekl, že zemětřesení je zřejmě nejtragičtější novozélandskou událostí. Vyzval obyvatele, aby v úterý památku obětí uctili dvěma minutami ticha.

Reklama

Výběr článků

Načítám