Hlavní obsah

Žena v Emirátech dostala za vraždu americké učitelky trest smrti

Soud ve Spojených arabských emirátech (SAE) v pondělí odsoudil k smrti místní ženu usvědčenou z vraždy americké učitelky. Informovala o tom agentura AP. Vražda z prosince loňského roku kvůli své brutalitě otřásla veřejností v SAE, které jsou jedním ze spojenců USA na Arabském poloostrově. Proti pondělnímu rozsudku se nelze odvolat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Trest musí svým podpisem potvrdit ještě prezident. Nejvyšší trest není v SAE ukládán běžně. Naposledy nechaly místní úřady popravit usvědčené vrahy v roce 2011 a 2014.

Sedmačtyřicetiletá americká učitelka Ibolya Ryanová byla ubodána řeznickým nožem na toaletách nákupního centra v Abú Zabí. Podezřelou 30letou ženu, matku šesti dětí, policie zadržela po čtyřech dnech pátrání. Alá Badr Abduláh al-Hašimi se prý pokusila o vraždu amerického lékaře bombou, kterou umístila před jeho dům. Policii se ale podařilo nálož včas odhalit a zneškodnit. Kromě vraždy soud ženu v pondělí shledal vinnou také z financování odnože teroristické organizace Al-Káida v Jemenu (AQAP).

Volání po zákazu nikábu

Útoky proti cizincům jsou v emirátech poměrně vzácné. Vražedkyně si ale svou oběť podle soudu vybrala právě na základě státní příslušnosti ve snaze vyvolat chaos v zemi, která se po boku USA připojila mimo jiné k náletům proti radikálům z Islámského státu (IS) v Sýrii.

Složité pátrání po ženě vyvolalo v SAE debatu o nošení tradičního muslimského ženského oděvu. Po vraždě totiž pachatelku sice zachytily kamery nákupního střediska, ale právě kvůli oděvu bylo pátrání komplikované. Nikáb, který zakrývá celé tělo kromě očí, přitom podle muslimských učenců nemá oporu v koránu, a úřady ho tak mohou z bezpečnostních důvodů zakázat. Povinné je u muslimek pouze zakrývání vlasů a krku hidžábem.

Reklama

Výběr článků

Načítám