Hlavní obsah

Žena chtěla popsat, jak ji znásilnily Kaddáfího milice. Byla zadržena úřady

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis
Aktualizováno

Brutalita Kaddáfího vojáků a milicionářů je často zmiňována, jen málokdy se však objevují svědectví z první ruky. V sobotu vtrhla do hotelu v Tripolisu, kde jsou ubytováni zahraniční novináři, asi třicetiletá Iman Obajdíová, aby vypověděla, jak byla zadržena a poté hromadně znásilněna patnácti muži. Zaměstnanci hotelu se jí v tom pokusili zabránit a vyvlekli ji ven. Přitom zničili dvě kamery.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Libyjku vypovídající o znásilnění vyvedla tajná policieVideo: Reuters

 
Článek

Rozrušená žena v černých šatech a oranžovém šátku okolo krku vtrhla v sobotu do restaurace hotelu Rixos v Tripolisu. Novinářům nahlas řekla, jak byla zadržena a v cele znásilněna patnácti muži.

Žena uvedla, že ji ve středu zadrželi vojáci na kontrolním stanovišti, svázali ji, zneužili ji a pak ji nechali hromadně znásilnit. Vojáci, kteří ji zadrželi, prý pili alkoholické nápoje.

Spolu s dalšími zadrženými ženami skončila ve vazbě, kde ji podle jejích slov mělo znásilnit 15 mužů. „Káleli a močili na mne, svázali mne. Zbavili mě cti, podívejte, jaké Kaddáfího milice jsou,“ vypověděla.

Křičela  "Chci vidět Muammara Kaddáfího. Neříkal snad, že každé oběti se dostane spravedlnosti? Chci svoje práva!"

Její příběh nejde ověřit z nezávislých zdrojů, ale obličej ženy pokrývaly četné škrábance. Když vyhrnula šaty, byly vidět na stehnech krvavé šrámy.

Žena už neuvedla, jak se jí podařilo utéci a co je s ostatními zadrženými ženami. Když mluvila, popadla ji servírka a s dalšími zaměstnanci hotelu, tajnými policisty v civilu a příslušníky ministerstva vnitra ji vyvlekla ven. Jeden z příslušníků ministerstva vnitra ji pak odvedl pryč, naložil do auta a odvezl neznámo kam.

Novináři se snažili do incidentu vložit, ale zastavili je další zaměstnanci hotelu či příslušníci ochranky

Při potyčce v restauraci mezi zasahujícími libyjskými orgány a novináři byly zničeny dvě kamery a jeden reportér byl zkopán.

Agentura AP citovala vládního mluvčího, podle kterého se vyšetřuje, zda žena byla skutečně obětí sexuálního násilí či zda si vše vymyslela. Každopádně prý podle mluvčího vypadala, že je pod vlivem alkoholu a možná mentálně narušená.

Reklama

Výběr článků

Načítám