Hlavní obsah

Zemětřesení v Číně zabilo desítky lidí

Peking
Aktualizováno

Čínu v pondělí postihlo několik poměrně silných zemětřesení, která si podle nové bilance místních úřadů vyžádala nejméně 47 mrtvých, dalších 300 lidí bylo vážně zraněno, uvedla agentura AFP. Podle místních odborníků a americké geologické služby USGS měly otřesy v této lidnaté asijské zemi sílu od 5,6 do 6,6 stupně Richterovy škály.

Foto: China Daily, Reuters

Jeden ze zhroucených domů v provincii Kan-su na severozápadě Číny

Článek

Čínské úřady upřesnily, že do hornatých, odlehlých oblastí postižených otřesy míří týmy záchranářů. Není vyloučeno, že počet obětí bude nadále stoupat.

Foto: China Daily, Reuters

Hasiči pomáhají odnášet ženu zraněnou při zemětřesení v provincii Kan-su na severozápadě Číny.

Otřesy byly podle agentur v hloubce od jen jednoho kilometru do deseti kilometrů. Nejsilnější zaregistrované zemětřesení bylo na severozápadě Číny v méně lidnaté provincii Kan-su u města Ting-si, odkud byly hlášeny první oběti. Město leží asi 1230 kilometrů západně od Pekingu. Otřesy byly citelné v provinčním hlavním městě Lan-čou vzdáleném 177 kilometrů severně a v Si-anu o 400 kilometrů dál východním směrem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Otřesy v Číně zachytily průmyslové kameryVideo: Reuters

Čínský Červený kříž už oznámil, že do oblasti posílá 200 stanů a 1000 sad základních potřeb. Týmy záchranářů, kteří mají posoudit rozsah škod, byly vyslány jak z Lan-čou, tak z Pekingu. Vláda vyslala také 500 vojáků včetně 120 specializovaných záchranářů. Meteorologové v této oblasti předpovídají pro následující dny deště, což zvýší potřebu přístřeší pro osoby postižené zemětřesením a také riziko možných sesuvů půdy.

V dubnu si otřesy o síle 6,6 stupně Richterovy škály v provincie S'-čchuan na jihozápadě Číny vyžádaly na 200 mrtvých a více než 13 000 zraněných. Zemětřesení o síle přes osm stupňů ve stejné oblasti před pěti lety po sobě zanechalo 90 000 mrtvých nebo pohřešovaných.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám