Hlavní obsah

Zemětřesení posunulo Nový Zéland blíž k Austrálii

Novinky, Pavel Stöckl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obavy z tsunami po silném zemětřesení, které minulý týden zasáhlo Nový Zéland, se sice nenaplnily, ale vědci s překvapením zjistili, že otřesy posunuly novozélandský Jižní ostrov blíž k Austrálii. Celkový posun na západ činil přesně 30 centimetrů.

Článek

Seizmolog Ken Gledhill sdělil stanici BBC, že takový posun dokumentuje nesmírnou sílu zemětřesení, které dosáhlo 7,8 stupně Richterovy škály. Austrálii a Nový Zéland bude nadále dělit zaokrouhlených 2250 kilometrů, ale pro geology je takový posun úžásným jevem.

Navíc se ukázalo, že nešlo tak úplně o posun, ale Nový Zéland se spíše roztáhl. Západní pobřeží se sice posunulo o 30 centimetrů, ale východní pobřeží se posunulo jen o jediný centimetr.

"Dá se říct, že se Nový Zéland o trošku zvětšil," řekl agentuře AFP Gledhill. Ačkoli se podle něj jednalo o největší zemětřesení v oblasti Nového Zélandu za posledníích 78 let, nezpůsobily otřesy větší škody. Z moře se přihnalo jen o metr zvýšené vlnobití, na několika místech se objevily sesuvy půdy a poškozeno bylo několik budov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám