Hlavní obsah

Zemětřesení na Sumatře zabilo 70 lidí

– JAKARTA

Až 70 lidských životů si v úterý vyžádalo v Indonésii zemětřesení o síle 6,3 stupně Richterovy škály. Záchranáři se však obávají, že počet obětí bude nadále vzrůstat, ještě ráno jich bylo uvedeno jen devět. Na ostrově Sumatra se zhroutily stovky budov.

Článek

Nejmohutnější otřes o síle 6,3 stupně zasáhl Sumatru v 10:49 místního času (4:49 SEČ). O dvě hodiny později přišel druhý otřes o síle 6 stupňů. Epicentrum bylo ve městě Batusangkar, se kterým ale není dosud spojení, takže není jasné, do jaké míry bylo postiženo. I v něm jsou však mrtví.

K narůstajícímu počtu obětí uvedl policejní šéf města Solok Budi Sarwono, že zachranáři nalézají další, jak "pokračuje proces evakuace". Podle starosty Soloku Samsurahima bylo doposud vážně zraněno 65 lidí, naznačil však, že obětí mohou být stovky. "Několik domů se zřítilo. Tam jsou stovky obětí," řekl.

Mezi prvními oběťmi byly dvě děti a učitel. Starosta Soloku uvedl, že školní budova po zemětřesení vyhořela do základů. Na mnoha místech je potrháno elektrické a telefonní vedení.

Nemocnice čelí přívalu zraněných s řeznými a tržnými ranami i se zlomenými kostmi. Mezi spadlými domy je i budova státní banky, která byla v době otřesů přeplněná lidmi.

Tsunami podle úřadů nehrozí, lidé ale mají z moře strach

Zemětřesení vyvolalo paniku, z domů vybíhali lidé, kteří se báli, že se budovy zřítí. Mnozí také utíkali pryč od pobřeží, i když nebylo vydáno varování před vlnou tsunami.

"Bylo velmi silné. Propadla jsem panice, utíkala jsem z domu jako moji sousedé," popsala zemětřesení Asmiarti, žena v domácnosti, která žije na pobřeží Padangu. "Když jsme byli venku, naše těla se třásla. Stromy se taky třásly. Báli jsme se, že přijde vlna tsunami, ale nebyla hlášena," dodala. V Padanku už funguje systém varování před tsunami.

Zemětřesení v Indonésii - Novinky.cz s použitím Google

Panika je pochopitelná. V prosinci 2004 mohutné zemětřesení u břehů Sumatry vyvolalo vlny tsunami, které usmrtily na Sumatře 130 000 osob. Loni si tsunami u ostrova Jáva vyžádala téměř 5000 mrtvých.

V nemocnicích panuje chaos. Jejich kapacity nestačí, uvedlo místní rádio El Shinta.

Otřesy v Singapuru

Zemětřesení zaregistrovali kromě obyvatel Singapuru také lidé v největším malajském městě Kuala Lumpuru.V centru Singapuru bylo evakuováno několik starších výškových budov, které záchvěvy půdy povážlivě rozkývaly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám