Hlavní obsah

Závěr procesu s Pistoriusem: Vražda to nebyla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pretoria
Aktualizováno

Soud v jihoafrické Pretorii ve čtvrtek očistil atleta Oscara Pistoriuse z obvinění z vraždy. Za zabití přítelkyně Reevy Steenkampové mu ale nadále hrozí až 15 let vězení. Podle soudkyně Thokozile Masipaové se sice zbrkle, ale vědomě, chopil zbraně, kterou modelku zastřelil. Závěrečné čtení rozsudku bylo odročeno na pátek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Oscar Pistorius při čtení rozsudku vzlykalVideo: Reuters

 
Článek

Obžalobě se podle soudkyně Masipaové při procesu nepodařilo dokázat, že by Oscar Pistorius byl vinen z vraždy, a už vůbec předem naplánované. V případě uznání viny v tomto bodě obžaloby mu hrozilo až doživotí. Podle slov soudkyně jsou ale důkazy v tomto bodě „pouze nepřímé”.

Nebylo ani dokázáno, že Pistorius předvídal, že jeho střelba skončí smrtí osoby, na kterou pálil. Soudkyně ovšem podle svých slov není přesvědčena, že rozumný člověk by vypálil čtyři střely do prostoru úzké toalety, aniž by mu došlo, že může člověka uvnitř zasáhnout nebo zabít.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Obžalovaný je jediný, kdo může říct, jaké bylo jeho hnutí mysli v době, kdy střílel. Obžalovaný nepřiznal, že chtěl střelit a zabít zesnulou nebo nějakou jinou osobu. Naopak, uvedl, že zesnulou střelit nebo zabít nechtěl,“ uvedla soudkyně.

Foto: Phil Magakoe, ČTK/AP

Oscar Pistorius u soudu v jihoafrické Pretorii

Neměl střílet

Tvrzení obhajoby, že se Pistorius ozbrojil reflexivně, když slyšel ve svém domě hluk, ale soudkyně odmítla. „Rozhodl se ozbrojit a vydat se do koupelny. Vědomě se rozhodl,“ prohlásila Masipaová.

Pistorius podle soudkyně jednal zbrkle a nemusel střílet. „Měl k dispozici i jiné prostředky,“ prohlásila a podotkla, že u domu byla ostraha, kterou mohl atlet přivolat.

„Mohl zvednout mobil a zavolat ostrahu nebo policii. Mohl vyběhnout na balkón a volat o pomoc, stejně jako křičel po činu,“ uvedla. „Není žádné ospravedlnění, proč to nemohl udělat,“ poznamenala Masipaová. Dodala, že volání o pomoc by zřejmě trvalo stejně dlouho. „Je důležité, že v době, kdy (Pistorius) slyšel, že se otevírá (v koupelně), byl blíže balkónu než ke koupelně,“ doplnila soudkyně.

Foto: Kim Ludbrook, Reuters

Soudkyně Thokozile Masipaová

Na závěr čtvrtečního stání Masipaová dodala, že ačkoliv existují věrohodná vysvětlení, proč Pistorius jednal, jak jednal, neomlouvá ho to. Masipaová v té souvislosti připomněla, že Pistoriusova matka trpěla paranoiou a vždy u sebe nosila zbraň.

Soudkyně ale také označila výpovědi sousedů za nedůvěryhodné, jelikož si často odporovaly. Podle ní tak „dává smysl“, že křik, který svědci slyšeli v Pistoriusově domě, nebyl křik Steenkampové, ale Pistoriusův. Masipaová se tím přiklonila k časovému vymezení události, jak ho prezentovali obhájci.

Hrozí mu 15 let vězení

Pistoriusovi za úkladnou vraždu hrozilo až doživotí a za vraždu v afektu maximálně 20 let. V případě odsouzení za zabití by mohl dostat trest v maximální délce 15 let.

Oscar Pistorius svoji vinu ve všech obviněních při předchozích přelíčeních odmítl a před soudem se rodině zastřelené přítelkyně omluvil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Oscar Pistorius si přijíždí vyslechnout rozsudekVideo: Reuters

Obhájce šestinásobného paralympijského šampióna Barry Roux v srpnu v závěrečné řeči před soudem prohlásil, že Pistorius by měl být obžalován nanejvýš za zabití z nedbalosti, kterého se dopustil, protože trpěl přehnanou obavou z ohrožení. [celá zpráva]

Text rozsudku, který soudkyně Thokozile Masipaová celý čte, má podle BBC více než sto stran. Soudkyně v něm shrnuje všechna obvinění, závěry vyšetřování i důkazy a argumenty obhajoby.

Velkou část procesu, který začal letos 3. března, přenášela jihoafrická televize v přímém přenosu. Stejně tak tomu bylo ve čtvrtek a zřejmě to tak bude pokračovat i v pátek. Proběhlo celkem 41 jednacích dní.

Foto: Reuters

Oscar Pistorius s Reevou Steenkampovou

Pistorius zastřelil svoji přítelkyni a modelku Reevu Steenkampovou loni na Svatého Valentýna ve svém domě. Nepopírá, že ji zabil, trvá ale na tom, že to byla nešťastná náhoda. Obhajoba tvrdí, že byl přesvědčený, že za dveřmi koupelny byl zloděj, který se vloupal do jeho domu.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Oscar Pistorius

Reklama

Související témata:

Související články

Pistorius se na síti obrací k Bohu

Jihoafrický atlet Oscar Pistorius, obžalovaný za vraždu své přítelkyně Reevy Steenkampové, prolomil mlčení a umístil několik zpráv na sociální síť Twitter, kde...

Výběr článků

Načítám