Hlavní obsah

Reagoval jako týraná žena, úkladná vražda to nebyla, shrnul Pistoriův obhájce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pretoria
Aktualizováno

Oscar Pistorius nespáchal úkladnou vraždu, když loni v noci na svatého Valentýna ve svém domě v Pretorii zastřelil svoji přítelkyni Reevu Steenkampovou. Ve své závěrečné řeči to v pátek před soudem řekl Pistoriův obhájce Barry Roux. Poznamenal, že jeho klient měl být obžalován nanejvýš ze zabití z nedbalosti, kterého se dopustil, protože trpěl přehnanou obavou z ohrožení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Oscar Pistorius přichází k souduVideo: Reuters

 
Článek

Pistorius podle Rouxe jednal v sebeobraně, protože věřil, že je v nebezpečí před zlodějem, jehož zaslechl na toaletě. Za dveřmi však byla jeho přítelkyně, kterou zabil střelbou skrz dveře.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle Rouxe nebylo vyvráceno, že se Pistorius stavěl do cesty domnělému zloději, ani nebylo dokázáno, že střílel s jasně prokazatelným záměrem. Jeho klient jednal reflexivně, a tedy vlastně z nedbalosti, a vůbec neměl být obžalován z úkladné vraždy, nýbrž ze zabití a soud měl řešit, zda bylo úmyslné, či nikoliv.

Obhájce poukázal na to, že Pistorius dlouhodobě trpěl neklidem, nejistotou a pocitem, že je nechráněný. To z velké části pramení z toho, že byl od dětství po amputaci dolních končetin odkázán na protézy. Tato dlouhodobá nestálost vyústila v tragickou střelbu, když byl Pistorius krajně vylekán hlukem ve spícím domě.

Foto: ČTK/AP

Pistoriův obháce Barry Roux

Roux Pistoriovu reakci přirovnal k reakci dlouhodobě týrané ženy, která se v určitou chvíli rozhodne bránit a na nebezpečí reagovat přehnaně násilně a muže zabije.

Přešlapy policie a nepravdy žalobců

Obhájce současně kritizoval nedbalost policejních vyšetřovatelů, kteří se na místě činu dopustili množství procedurálních chyb. Poukázal také na to, že případ zprvu dostal na starosti detektiv Hilton Botha, který sám čelí několika obviněním včetně vraždy. Roux se pozastavil nad tím, proč žalobci nepovolali Bothu jako svědka.

Roux také ztrhal některé argumenty obžaloby, například to, že se Pistorius se Steenkampovou před střelbou hádali. Obhájce upozornil na to, že ochranka necelou hodinu před střelbou žádné hlasy v domě nezaznamenala.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Oscar Pistorius

V případě, že soudkyně Thokozile Masipaová uzná Pistoria vinného z úkladné vraždy, hrozí mu až doživotní trest, přičemž o podmínečné propuštění může žádat nejdříve za 25 let. Není vyloučeno, že padne trest za zabití.

Reklama

Související témata:

Související články

Pistorius se na síti obrací k Bohu

Jihoafrický atlet Oscar Pistorius, obžalovaný za vraždu své přítelkyně Reevy Steenkampové, prolomil mlčení a umístil několik zpráv na sociální síť Twitter, kde...

Výběr článků

Načítám