Hlavní obsah

Záškodníci, kteří se nezastaví před ničím. Co víme o záhadné jednotce 29155

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když premiér Andrej Babiš (ANO) v sobotu večer informoval o zapojení ruských tajných služeb do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích z roku 2014, jmenoval jednotku 29155 ruské vojenské rozvědky GRU. Co o ní víme? Jedná se o elitní útvar ruské zahraniční špionáže určený pro záškodnické akce toho nejdivočejšího charakteru.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Rozsah působení jednotky 29155 sice zůstává zahalen tajemstvím, ze střípků, které se podařilo poskládat investigativním novinářům skupiny Bellingcat listu The New York Times nebo magazínu Foreign Policy ale vyplývá, že se tito záškodníci v uplynulých letech podíleli na destabilizační kampani zejména v Evropě, ale i v dalších částech světa.

Na vrub operativcům z 29155 jsou připisovány podvratné akce v Moldávii, neúspěšný puč v Černé Hoře z roku 2016, otrava obchodníka se zbraněmi v Bulharsku či otrava někdejšího dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v britském Salisbury.

Otrávenému agentovi Skripalovi se znovu přitížilo, napsal list

Evropa

V případě otravy Skripala z roku 2018 se navíc mělo jednat o agenty Alexandra Miškina a Anatolije Čepigu, tedy stejnou dvojici, kterou teď české tajné služby viní z toho, že měla už v roce 2014 prsty v explozi munice ve Vrběticích.

Kvůli výbuchu ve Vrběticích hledá policie dvojici, která měla otrávit Skripala novičokem

Krimi

Modus operandi

Jednotka 29155 sice pracuje v utajení, zdá se však, že si buď nedělá příliš starostí se zametáním stop, nebo je z nějakého důvodu zanechává záměrně.

Pro západní investigativní novináře například z Bellingcatu nebo jejich ruské kolegy ze zpravodajského serveru The Insider totiž nebylo složité si záškodnické akce spojit s konkrétními lidmi. Stačilo si všímat stejných krycích jmen v údajích o leteckých pasažérech, v informacích o překročení hranic a dalších indicií, jako je pohyb na bankovních účtech.

Záškodnické akce jednotky 29155 jsou tedy pečlivě připravované a co do rozsahu způsobené škody a užitých prostředků si nezadají se špionážními romány. Se zahlazením stop už to tak slavné není. Možná je to tak schválně proto, že Rusko chce Evropě, potažmo Západu a celému světu ukázat, co umí. Že si troufne zaútočit kdekoliv na světě, aniž by se bálo reakce.

Když agenti Čepiga a Miškin po otravě Skripala vystoupili v ruské televizi s historkou, že jsou nevinní trenéři fitness, kteří si jeli do Salisbury prohlédnout katedrálu, dokázali investigativci z Bellingcat na základě knihy absolventů výcvikové akademie na Sibiři určit, že se jedná o důstojníky GRU a že jeden z nich před časem převzal nejvyšší ruské vyznamenání.

Podezřele snadné, konstatoval loni Foreign Policy a připomněl, že stejně působila volba nervově paralytické látky novičok sovětské výroby.

Telegraph: Putin lhal, jeho „civilista” ze Salisbury je plukovník, kterého sám vyznamenal

Evropa

Působení jednotky 29155 se zdaleka neomezuje jen na Evropu. Americký deník The New York Times loni přišel s informací, že její příslušníci nabízeli peníze Tálibánu za zabíjení příslušníků koaličních sil v Afghánistánu.

Magazín Foreign Policy zase psal o zapojení jednotky 29155 do krádeže a cíleného úniku e-mailové komunikace bývalé americké prezidentské kandidátky Hillary Clintonové.

Rusové Tálibánu nabízeli odměny za zabité vojáky Západu, potvrdil Londýn. Umírali i Češi

Svět

Podle informací deníku The New York Times jednotka 29155 sídlí v ústředí 161. výcvikového střediska zvláštních operací na východě Moskvy. Jejím velitelem je generálmajor Andrej Averjanov a její příslušníci se rekrutují z veteránů krvavých konfliktů v Afghánistánu, Čečensku a na Ukrajině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám