Hlavní obsah

Zasáhneme jakékoliv místo na světě. KLDR oznámila odpálení první mezikontinentální střely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul
Aktualizováno

Severní Korea v úterý oznámila svůj první úspěšný test mezikontinentální balistické rakety. Pchjongjang ohlásil, že zkoušku rakety Hwasong-14 nařídil vůdce Kim Čong-un a Severní Korea je ode dneška schopna zasáhnout jakékoliv místo na světě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Severní Korea informovala o vypuštění další raketyVideo: Reuters

 
Článek

„Vědci a technici severokorejské Akademie obranných studií podnikli podle strategického rozhodnutí vůdce Kim Čong-una zkoušku nově vyvinuté mezikontinentální balistické rakety Hwasong-14,“ oznámila triumfálně hlasatelka ve státní televizi.

Severní Korea oznámila, že raketa vystoupala do výše 2 802 kilometrů a dopadla ve vzdálenosti 933 kilometrů. Let podle Pchjongjangu trval 39 minut.

To potvrdily Japonsko i USA. Vláda v Tokiu uvedla, že střela vyletěla „vysoko nad 2500 kilometrů“ a dopadla do jejích vod v Japonském moři. Američané zaznamenali 37 minut letu rakety.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Zpravodajství o událostech v KLDR na velkoplošné obrazovce v japonském Tokiu

Střela byla vyslána ze základny Panghjon vzdálené od hlavního města KLDR Pchjongjangu zhruba sto kilometrů na severozápad. Analytici zmiňovaní agenturami AFP odhadují, že by střela mohla mít dosah 6700 kilometrů. Agentura Reuters dodala, že soudě podle trajektorie letu by raketa byla schopna zasáhnout Aljašku.

Trump toho má dost

Japonská vláda incident ostře odsoudila a označila ho za jasné porušení rezolucí OSN a ostře se vymezil i americký prezident Donald Trump.

Ten v první reakci na Twitteru napsal: „Severní Korea právě vypustila další raketu. Nemá tento člověk (severokorejský vůdce Kim Čong-un) ve svém životě nic lepšího na práci? Lze jen těžko uvěřit, že Jižní Korea a Japonsko to ještě vydrží. Možná že Čína vyvine tvrdý nátlak na Severní Koreu a jednou provždy skoncuje s těmito nesmysly!” Bílý dům zatím nezveřejnil svoje oficiální stanovisko.

Raketa byla vystřelena jen několik hodin poté, co Trump o problémech s KLDR telefonicky hovořil s japonským premiérem Šinzóem Abem a s čínskou hlavou státu Si Ťin-pchingem.

Foto: KCNA/File Photo, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un s armádními veliteli

Letos už jedenáct raket

KLDR tento rok odpálila jedenáct raket včetně několika nových, podle odborníků i výkonnou balistickou střelu středního doletu, jež by v budoucnu mohla dosáhnout i takových cílů, jako je americká Havaj či Aljaška.

Rada bezpečnosti OSN potrestala Pchjongjang novými sankcemi.

Trump se koncem června nechal slyšet, že severokorejská hrozba vyžaduje rozhodnou reakci. Prohlásil, že čas trpělivosti s jadernými a raketovými testy KLDR již skončil.

Šéf americké Agentury pro protiraketovou obranu (MDA) James Syring počátkem června označil technologický pokrok v severokorejském vývoji balistických střel v uplynulých šesti měsících za velice znepokojivý.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

Reklama

Související články

KLDR přirovnala Trumpa k Hitlerovi

Severní Korea v úterý přirovnala amerického prezidenta Donalda Trumpa k nacistickému diktátorovi Adolfu Hitlerovi. Upozornila na agentura AFP.

Výběr článků

Načítám