Hlavní obsah

Zaplavené jižní Asii hrozí humanitární katastrofa

– DILLÍ/KÁTHMANDÚ

Humanitární katastrofa hrozí v jižní Asii, kterou minulý týden postihly ohromné záplavy. Své domovy muselo opustit v Bangladéši, Indii a Nepálu přes dvacet pět miliónů lidí. Do pondělí bylo potvrzeno 1450 obětí monzunových dešťů, je však možné, že jich bude více, byť voda už klesá. Lidé v oblasti nemají už několik dní co jíst, nedostává se jim pitné vody a akutně hrozí epidemie.

Článek

Bhagwan Mandží z nejvíce postiženého indického státu Bihár řekl místní televizi: "Přežíváme na šnecích, protože jinak nemáme co jíst."

Lidé se o jídlo rvou, hlášeno bylo již několik střetů o potraviny i vyloupené dodávky s humanitární pomocí. I když záchranáři pracují téměř bez oddechu, do řady oblastí se nedostali, ačkoliv používají vrtulníky. Často shazují pomoc z vrtulníků také proto, aby zabránili jejímu rozkradení a bojům.

O jídlo je taková nouze, že se jeden člověk na východě indického státu Bihár utopil, když se pokoušel vyzvednout balíček s potravinovou pomocí.

Katastrofa v Biháru

Nejvíce obětí hlásí indický stát Bihár. Ve státě záplavy postihy 11 miliónů lidí, přičemž dva milióny osob byly evakuovány. Zaplaveno je přes 6000 vesnic. 

V celé jižní Asii si záplavy od začátku června vyžádaly již 1450 obětí, z toho v samé Indii to bylo 1120 osob, 250 v Bangladéši a přes 80 v Nepálu. Aktuální záplavy si vyžádaly mezi 311 a 347 oběťmi. Oficiální čísla však nejsou konečná. Záplavy postihly na 40 miliónů lidí, z toho 25 miliónů přišlo o přístřeší, o zdroje pitné vody a zdroje potravy, informovala agentura AFP s odvoláním na místní zdroje.

Nepál a Indie se obviňují, kdo záplavy zhoršil

Záplavy také zostřily napětí mezi Indií a Nepálem. Indie obvinila Nepál, že by záplavy mohly být mnohem menší, kdyby Nepál postavil u úpatí Himálají přehrady. Nepálský premiér naopak tvrdí, že na vině je indická přehrada v Lakšmanpúru , která vodu zadržuje. Podle něj by měla být zbořena.

Mraky nad postiženou oblastí řídnou a déšť slábne, to ale ještě nemusí znamenat bezprostřední úlevu. "Vše záleží na situaci v sousedním Nepálu, kde navíc tají ledovce," varoval představitel Dětského fondu OSN (UNICEF) v Biháru Job Zachariah.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám