Hlavní obsah

Zambijská soudkyně zastavila stíhání Čechů podezřelých ze špionáže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lusaka

Soud v Zambii ve středu zastavil řízení s trojicí Čechů, která byla v zemi loni v říjnu zatčena pro podezření ze špionáže. Češi už jsou několik měsíců doma, české úřady je dostaly ze země pryč.

Foto: Archiv ČT24

Zleva: Michal Veber, Jiří Cetel a Jan Coufal

Článek

Soudkyně Annie Sitaliová podle serveru Zambia Daily Mail ve středu soudní řízení s trojicí Čechů zastavila z podnětu státního zástupce. Ten v žádosti uvedl, že k tomu dostal pokyn.

Jiří Cetel, Jan Coufal a Michal Veber přijeli do Zambie jako turisté, ale loni v říjnu byli obviněni ze špionáže, protože v Lusace fotografovali vjezdy do kasáren a základnu zambijského letectva.

Trojice obvinění, na jehož základě jí hrozilo až 30 let vězení, po celou dobu odmítala. Tvrdili, že jen fotili letadlo české výroby, které u vstupu bylo umístěno. Z vazby byli po sedmi dnech propuštěni na kauci, zemi ale nesměli opustit a museli se hlásit policii.

Poté, co se muži vrátili do ČR, na ně byl v Zambii vydán zatykač. Podle některých spekulací jim české úřady vydaly falešné pasy, na něž cestovali.

Místní ministr vnitra požadoval, aby se muži vrátili do Lusaky a stanuli před soudem. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

V Zambii začali shánět obviněné Čechy

Úřady v Zambii začaly zjišťovat, jak se ze země dostali tři Češi, kteří tam byli obviněni ze špionáže, napsal ve čtvrtek list Zambia Daily Mail. Jiří Cetel,...

Výběr článků

Načítám