Hlavní obsah

Začněte něco dělat, zní na adresu světových vůdců kvůli CO2

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britští vědci vyzvali světové vůdce, aby přijali opatření, která by pomohla v boji se změnami klimatu. Reagovali tak na zprávu, podle které koncentrace oxidu uhličitého (CO2) v atmosféře překročila symbolickou rekordní hranici 400 částic CO2 v miliónu částic atmosféry.

Foto: Profimedia.cz

Množství oxidu uhličitého překročilo poprvé v historii lidstva magickou hranici

Článek

Brian Hoskins, klimatolog a bývalý šéf Královské meteorologické společnosti, podle BBC řekl, že nově naměřené hodnoty by měly „postrčit vlády k činu“. Nová data podle něj ukazují potřebu přistoupit k řešení klimatických změn s mnohem větší naléhavostí.

„Než jsme začali ovlivňovat množství oxidu uhličitého v atmosféře, tedy za poslední milión let, byly (hodnoty) mezi 180 a 280 částicemi (CO2) na milión (částic atmosféry),“ řekl BBC.

„Od časů průmyslové revoluce a ještě víc za posledních padesát let jsme tuto úroveň zvýšili o víc než 40 % na hodnotu 400, a to na této planetě nebylo k vidění pravděpodobně čtyři milióny let,“ dodal.

Naposledy byly hodnoty oxidu uhličitého v atmosféře pravidelně nad hranicí 400 částic CO2 v miliónu částic atmosféry v době před třemi až pěti milióny let. To ale lidstvo ještě neexistovalo. Podle vědců bylo tehdy klima výrazně teplejší než dnes. Například v Arktidě tehdy nebyl žádný led.

Nové hodnoty koncentrace CO2 vědci naměřili na vrcholu havajské sopky. [celá zpráva]

Změna je možná

Brian Hoskins ale tvrdí, že situace stále není tak zlá, aby se nemohla zlepšit. Přestože světová výroba energie stále z velké části závisí na spalování uhlí a dalších fosilních paliv.

Například čínský plán pro roky 2011 - 2015 počítá podle BBC s otočením směru posledních třiceti let, při kterém byl prioritou průmyslový růst bez ohledu na životní prostředí. Peking chce zároveň zvýšit podíl obnovitelných zdrojů při výrobě energie a dohodl se také se Spojenými státy na spolupráci při vývoji čistých technologií.

Oxid uhličitý patří k takzvaným skleníkovým plynům, které podle většiny vědců mohou za oteplování globálního klimatu. Velký vliv na oteplování mají oxidy dusíku nebo metan, z víc než šedesáti procent se ale na něm, podle převažujícího názoru odborníků, podílí právě oxid uhličitý.

Reklama

Výběr článků

Načítám