Hlavní obsah

Záchranáři v zatopené jeskyni v Thajsku pátrají po 12 dětských fotbalistech a trenérovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bangkok
Aktualizováno

Thajští záchranáři se už dva dny snaží najít 12 chlapců a jejich fotbalového trenéra, kteří uvízli v zatopené jeskyni Tcham Luang Nang Non na severu země. Zatím jim v tom brání nánosy písku a bahna, napsala agentura DPA. Úřady stále věří, že jsou všichni naživu a podaří se je zachránit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři pátrají v zatopené thajské jeskyni po dětském fotbalovém týmu a jeho trenéroviVideo: Reuters

 
Článek

Chlapci ve věku 11 až 15 let vstoupili do jeskyně se svým 25letým trenérem v sobotu odpoledne. Záchranáři po nich začali pátrat týž den navečer, když jedna z matek oznámila, že se její syn nevrátil z výletu.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Zatím objevili jen stopy po dětech, a to batohy a kola.

Cestu ven skupině zablokovala blesková povodeň, uvedla policie provincie Čiang Rai.

Při pondělním ranním ponoru se potápěčům nepodařilo dostat do velkého prostoru hlouběji v jeskyni, kde by chlapci mohli být. Vstup do této části jeskyně je velmi malý, zaplavený nejen vodou, ale nyní i pískem a bahnem.

Záchranáři nicméně objevili v jeskyni stopy přítomnosti chlapců – jejich kola, batohy či stopy v blátě. „Dostali jsme se několik kilometrů dovnitř a mohli vstoupit do druhé komory od ústí jeskyně. V tomto prostoru bylo místo, kde jsme viděli boty a vaky ponechané na zemi. Myslíme si, že studenti šli dál,” citovala agentura ČTK jednoho ze členů záchranného týmu Naponvatche Homsaje.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Jeskyně je dlouhá až osm kilometrů.

Jeskyně bývá zaplavená během období dešťů, které v Thajsku trvá od června do října. Velká síň, kde policisté doufají, že by mohli chlapce najít, je asi čtyři kilometry od vstupu do jeskyně, jejíž celková délka se odhaduje na šest až osm kilometrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám