Hlavní obsah

Za zřícení indonéského airbusu může počasí, pátrači zřejmě objevili trosky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakarta
Aktualizováno

Špatné počasí bylo hlavní příčinou havárie indonéského airbusu z minulé neděle. V sobotu to oznámila indonéská meteorologická služba (BMKG). Pátrací týmy také v sobotu objevily pod hladinou Jávského moře „dva velké objekty“. S velkou pravděpodobností to jsou trosky pohřešovaného letadla společnosti AirAsia.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Indonéští záchranáři vytahují z moře těla obětí letu QZ8501Video: Reuters

 
Článek

Už předběžná analýza dat o povětrnostních podmínkách v oblasti naznačovala, že stroj vletěl do bouřky.

„Na základě našich údajů to vypadá, že poslední poloha letadla byla v oblasti s velmi špatným počasím a to bylo hlavní příčinou havárie,“ uvedl podle BBC šéf  BMKG Edvin Aldrian.

Stroj nejspíš vletěl do bouřkových mraků. Na letadle se pak vytvořila námraza a došlo k poškození motorů, citoval ze zprávy meteorologů singapurský deník The Straits Times. Satelitní snímky naznačily, že teploty se v dráze letu pohybovaly kolem minus 80 až minus 85 stupňů Celsia.

Foto: Právo

Vyšetřování havárie ale stále není u konce a závěry o příčinách nehody jsou předběžné.

„Je to jen jedna analýza toho, co se mohlo přihodit na základě dostupných meteorologických dat. Není to konečné stanovisko o příčině nehody," uvedla ale BMKG.

Podle indonéských úřadů byl A320-200 ve výšce 9,8 kilometru, když pilot požádal o povolení vystoupat do výšky 11,6 kilometru, aby se vyhnul špatnému počasí.

Objevené trosky?

Podle šéfa indonéského pátracího týmu Bambanga Soelistya byly v sobotu objeveny pravděpodobné trosky pohřešovaného letadla společnosti AirAsia.

Foto: Darren Whiteside, Reuters

Indonéští vojáci a záchranáři nesou ostatky těl cestujících z letu AirAsia QZ8501 vyzvednuté z Jávského moře.

Oba objekty se nalézají zhruba 30 metrů pod vodou a Soelistyo je přesvědčen, že patřily hledanému letadlu. "Mohu vás ujistit, že jde o části letadla AirAsia, které hledáme," citovala Soelistya agentura AFP. Jeden předmět je dlouhý 9,4 metru, široký 4,8 metru a na tloušťku má 40 centimetrů. Druhý objekt měří 7,2 x 0,5 metru, dodal šéf indonéského týmu.

Speciální pátrací tým se pokouší pořídit záběry nalezených předmětů pomocí dálkově ovládaného podmořského zařízení, řekl Soelistyo. V podmořském zkoumání zatím podle něj bránily vysoké vlny.

Indonéské úřady už předtím sdělily, že oblast pátrání v sobotu rozšířily a pátrací letouny mohly ráno využít nakrátko zlepšeného počasí. Podle pátracího týmu se vrtulníky začaly zaměřovat na jižní pobřeží Bornea.

Foto: Mohsin Raza, Reuters

Připomínka obětí neštěstí letu AirAsia QZ8501 v pákistánském Láhauru

Speciální mnohonárodní tým vybavený akustickým zařízením stále pátrá i po černých skříňkách ze zříceného airbusu A320-200, který letěl z indonéského města Surabaja do Singapuru.

V sobotu má do oblasti neštěstí dorazit loď se dvěma zařízeními na vyhledávání podmořských akustických signálů. Na lodi je tým francouzských, singapurských a indonéských expertů, který se účastní vyšetřování všech nehod letounů Airbus.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rakve s těly cestujících byly převezeny na vojenskou základnu v SurabajiVideo: Reuters

Z lidí na palubě letounu společnosti AirAsia se podle dosavadních informací nikdo nezachránil, do pátku se podařilo z moře vytáhnout 30 těl obětí. Na palubě bylo 162 lidí.

Pátrání se v minulých dnech soustředilo na oblast v severní části Jávského moře, kde už se našly trosky letounu a několik těl. Záchranáři se domnívají, že trosky letadla by mohly obsahovat další těla obětí, která se dosud nepodařilo najít. Pokud budou nalezeny i černé skříňky, bude možné zjistit, co bylo příčinou zřícení letounu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám