Hlavní obsah

Za výbuchem na palubě obřího Boeingu byla kyslíková láhev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CANBERRA

Podle dosavadních výsledků vyšetřování stojí za červencovým výbuchem v letadle australské společnosti Qantas tlaková láhev s kyslíkem. Odborníci však stále netuší, proč k explozi, která vytvořila v boku letadla třímetrový kráter, došlo. Letadlo po incidentu úspěšně nouzově přistálo v Manile.

Článek

Letoun Boeing 747-438 s 365 pasažéry na palubě byl 25. července na cestě ze z Londýna do Melbourne. Po výbuchu došlo ke ztrátě tlaku v kabině, letadlo proto rychle sestoupilo do nižší letové hladiny a piloti se rozhodli pro nouzové přistání.

Ředitel Australského úřadu pro bezpečnost dopravy, Julian Walsh proghlásil, že zásadní otázkou, na níž vyšetřovatelé zatím neznají odpověď je to, proč dotyčná kyslíková láhev explodovala. Láhev byla zkontrolována jak po instalaci na palubu letounu, tak i šest týdnů před nehodou.

.: Stroje Qantasu na letišti v Sydneyfoto: Reuters/Daniel Munoz

Zveřejněné výsledky šetření odpovídají závěrům, k nimž ve svém vyšetřování došla společnost Quantas. Ta byla vždy považována za bezpečnou, nicméně nedlouho po něhodě se u jejích strojů objevily i další problémy, které aerolinky vedly k ostavení šestice letadel z její flotily.

Reklama

Související články

Letadlu se během cesty otevřely dveře

Dopravní letadlo australské letecké společnosti Qantas směřující z Adelaide do Melbourne se muselo v pondělí po zhruba půlhodině letu vrátit z bezpečnostních...

Výběr článků

Načítám