Hlavní obsah

Za řádění žraloků v Hurghadě může islámská pouť do Mekky, tvrdí odborník

Turistickým letoviskem Hurghada obchází strach. V rozmezí několika hodin napadl žralok v zátoce Sahl Hasheesh dvě ženy, které jeho řádění nepřežily. Místní jsou překvapeni a hledají se příčiny, co mohlo útoky žraloků, jež jsou v Rudém moři poměrně vzácné, vyvolat, píše server deníku Bild.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Někteří vědci se domnívají, že za to může Hadždž, tedy islámská pouť do Mekky, která letos začíná 7. července a potrvá do 12. července. Očekává se, že Mekku navštíví 2,5 milionu lidí.

Před začátkem poutě proplouvá Suezským průplavem zvýšené množství lodí přepravujících ovce, jež jsou určené k rituálům souvisejícím s hadždž, uvedl Hassan El Tayeb, prezident ekologické unie.

Útok žraloka v Hurghadě zachytila kamera, úřady uzavřely pobřeží na tři dny

Svět

„Než lodě dorazí na místo určení, ovce na palubě jsou vyšetřeny,“ říká El Tayeb a pokračuje: „Nemocné a mrtvé ovce jsou často hozeny do moře, aby při příjezdu nebyly problémy s veterináři.“ Tím žraloky nejenže přilákají, ale naučili je žrát savce, kteří se jinak běžně v moři nevyskytují.

Žraloci si na takovouto změnu v jídelníčku velmi rychle zvykají. „V očekávání potravy nákladní lodě následuje stále více žraloků,“ dodal Hassan El Tayeb. A to je také vysvětlení, jak se mohli tito predátoři dostat do Hurghady.

V Hurghadě zemřela po útoku žraloka druhá žena

Svět

Další teorie tvrdí, že příčinou agresivních útoků žraloků může být i nedostatek potravy v jejich přirozeném prostředí, což je způsobeno nadměrným a nekontrolovatelným rybolovem.

Reklama

Výběr článků

Načítám