Hlavní obsah

Z rukou pirátů vyrvalo unesenou Francouzku španělské komando

Novinky,

Španělská válečná loď vysvobodila v neděli ráno v Adenském zálivu z rukou pirátů francouzskou jachtařku, která zmizela ze své lodi. Úspěch byl ale jen poloviční, jejího manžela se vystopovat nepodařilo, uvedla stanice ABC News.

Foto: Profimedia.cz

Člun pirátů se potopil.

Článek

Akci výsadku námořní pěchoty podporoval vrtulník. Komando nejprve zlikvidovalo motor pirátské lodi, která se nakonec potopila. Rukojmí byla osvobozena a sedm nezraněných pirátů zadrženo.

„Byla jedinou rukojmí na palubě lodi, její manžel tam nebyl,“ uvedl mluvčí španělského námořnictva Pual Gelly. Potvrdil i totožnost unesené Evelyne Colombové.

Pátrání po páru z Francie začalo, když německá válečná loď FGS Bayer našla ve čtvrtek opuštěný katamaran Tribal Kat manželů Colombových, jak jej u Jemenu žene proud.

„Naší prioritou bylo nalézt jakoukoli loď, která oblast opustila a mířila k somálskému pobřeží,“ uvedl Gelly. V sobotu francouzská fregata Surcouf objevila podezřelou loď a španělská válečná loď SPS Galicia se jí jala pronásledovat.

Když člun omítl zastavit, kapitán Galicie rozhodl, aby jeho muži zahájili palbu. V tu chvíli se ale ukázalo, že na palubě je rukojmí. Proto byla zahájena výsadková operace.

Reklama

Výběr článků

Načítám