Hlavní obsah

Vzbouřenci v Mali sestřelili francouzský vrtulník a postupují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bamako/Paříž
Aktualizováno

Francie už utrpěla v Mali první velkou ztrátu. V sobotu byl sestřelen jeden z jejích nasazených vrtulníků. Jeho pilot zahynul, potvrdil ministr obrany země galského kohouta Jean-Yves Le Drian. Navzdory vysoké aktivitě francouzského letectva dobyli vzbouřenci město Diabaly asi 400 km od Bamaka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Francouzské letouny vyrážejí na zásah v MaliVideo: Reuters

 
Článek

Francouzské letectvo útočilo v neděli na pozice povstalců u Diabaly, kde jsou velká kasárna. Při nočním protiútoku ale islámské milice město dobyly. Přiznal to i francouzský ministr obrany Le Drian: "Ovládli Diabaly po tvrdých bojích a odporu malijské armády, která je v tuto chvíli nebyla schopna udržet."

Podle jednoho z obyvatel se islámské milice dostaly do města už v noci, když bojovníci v malých skupinkách překračovali řeku.

Francouzští činitelé přiznali, že povstalci jsou ozbrojení lépe, než očekávali. I tak ale tvrdí, že tažení bude krátké a potrvá jen několik týdnů.  Řekl to podle BBC v pondělí francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius.

Foto: Reuters

Tři francouzské Mirage 2000D nad čadskou Ndžamenou

Francouzské letectvo pomáhá od pátku malijské vládě v bojích proti islámským radikálům ovládajícím sever země. V neděli letouny bombardovaly město Gao na východě země, a rozšířily tak intervenci hluboko na území ovládané radikály.

Terčem úderů letounů startujících z Čadu a vrtulníků se v rámci intervence stalo zatím nejméně pět měst. Francie také ve své bývalé kolonii rozmístila více než 400 svých vojáků. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Francouzští vojáci si připravují vybavení před nasazením v Mali

BBC píše, že od zahájení ozbrojených operací zemřelo nejméně 11 malijských vojáků a francouzský pilot. Mluvčí malijského ministerstva obrany Diara Kone v sobotu řekl: „Je tu mnoho mrtvých na obou stranách." Čísla neupřesnil. Jeden malijský armádní činitel v sobotu uvedl, že podle jeho názoru bylo zabito více než 100 radikálů.

Foto: Reuters

Francouzské vojáky instruují v Čadu před nasazením v Mali.

Boje o Konnu

Vláda pak oznámila, že v bojích o Konnu padlo jedenáct vládních vojáků a 60 jich bylo zraněno, napsala CNN.

Radikálové z Konny, kterou dobyli minulý týden, postupují na nedaleké město Mopti. Tam podle Le Driana vládní vojska uspěla: "Vývoj je v linii našich předpokladů. Na východě Mali byl postup rebelů zablokován. Město Konna bylo (jimi) opuštěno. Obtížná je ale situace na západě, kde čelíme těžce ozbrojeným radikálům. Na západě probíhají ty nejdůležitější boje."

Radikálové hrozí svatou válkou

K zapojení Francie se vyjádřil zástupce skupiny Hnutí pro jednotu a džihád v Západní Africe (MUJAO) Abou Dardar, podle kterého jde o útok na islám. Zaútočíme ve jménu Alláha na srdce Francie," pohrozil. Na otázku, kde se toto srdce nachází, odpověděl: "Všude. V Bamaku, Africe a v Evropě".

Foto: Reuters

Francouzský pilot v kokpitu Mirage 2000D před vzletem k útoku a Mali

Abou Dardar se odmítl vyjádřit ke ztrátám islámských bojovníků. Řekl, že k tomuto tématu nemá co říci. "Bojovníci, kteří zemřeli, odešli do ráje," prohlásil.

Ohlásil také, že se v pondělí skupina vysloví k osudu francouzských rukojmích, kteří jsou zadržováni v oblasti Sahelu. V září byli v Nigeru uneseni čtyři zaměstnanci francouzské firmy Areva, od konce roku 2011 jsou v zajetí dva Francouzi, kteří byli zadrženi v Mali. Skupina Mujao zadržuje od loňského listopadu dalšího Francouze.

Podle organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch v Konně během operací malijské armády v zájmu osvobození města od nadvlády islámských radikálů zemřelo deset civilistů včetně tří dětí.

Foto: Reuters

Pozemní personál připravuje v Čadu Mirage 2000D k útoku na Mali

Zásah byl podle Francie nutný

Mali požádalo v pátek Francii o naléhavou vojenskou pomoc minulý týden poté, co islamisté zabrali město Konna v centrální části země. Francie ji podmiňovala podporou mezinárodního společenství, to vyzvalo k rychlé intervenci. [celá zpráva] Francie na pondělí svolala schůzi Rady bezpečnosti OSN.

Foto: Handout, Reuters

Vyzbrojování Mirage 2000D pro útok na Mali

Šéf francouzské diplomacie prohlásil, že kdyby Francie nezasáhla, hrozilo nebezpečí, že radikálové postoupí až k hlavnímu městu Bamaku, což by mělo "strašlivé důsledky". Odmítl také jakoukoli paralelu s vleklým zapojením západních jednotek v Afghánistánu.

Foto: Reuters

Francouzští vojáci nastupují v Čadu do letadla, které je přepraví do Mali

"Později můžeme fungovat jako záloha, nemáme ale v úmyslu zůstat (v Mali) napořád," řekl také a dodal, že francouzská intervence už pomohla zastavit pochod islamistů směrem k jihu.

Francouzské vojáky v Mali podpoří i Velká Británie a možná Spojené státy. Britové jim poskytnou dvě dopravní letadla, z nichž první bylo v pondělí na cestě. Američané zase malijské vládě přislíbili možnou účast jejich bezpilotních letounů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám