Hlavní obsah

Vůdce tamilských tygrů byl zabit, separatisté poraženi

– Colombo • Aktualizováno
Novinky, BBC,

V bojích na severu Srí Lanky byl zabit vůdce a zakladatel separatistické organizace Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE) Vélupilláí Prabhákaran. Z místa posledních bojů se snažil prchnout v sanitce, oznámil armádní mluvčí. Už předtím oznámil, že byli zabiti čtyři vysocí představitelé LTTE včetně Prabhákaranova syna.

Článek

Armáda v pondělí oznámila smrt zakladatele LTTE poté, co bojoval se skupinou posledních dvou set rebelů, kteří v džungli ovládali poslední kilometr čtvereční území. Podrobnosti o zabití Vélupilláího Prabhákarana zatím nejsou známé. Zakladatel LTTE vždy tvrdil, že živého ho nedostanou. Záhy poté nejvyšší velitel srílanské armády generál Sarth Fonseka řekl, že armáda porazila rebely a "osvobodila celou zemi". V noci hájili rebelové poslední kilometr čtvereční území v džungli

Mluvčí vládních sil Udaja Nanajákkara už předtím oznámil, že vojáci nalezli tělo syna vůdce LTTE Vélupilláího Prabhákarana Charlese Anthonyho a dalších tří představitelů organizace. Je mezi nimi i šéf politického křídla organizace Balasingham Nadesan, bývalý šéf mírového sekretariátu LTTE Sívaratnam Pulídevan a další velitel známý jako S. Rameš.

Foto: David Gray, Reuters

Lidé v Kolombu oslavují vítězství tancem a ohňostroji.

Očekává se, že prezident Srí Lanky Mahinda Rádžapaksa oznámí brzo konec války, už v sobotu deklaroval vítězství s tím, že země byla osvobozena od "barbarských činů“. V neděli LTTE oznámili, že skládají zbraně, a fakticky tak uznali svou porážku. V neděli Selvarasa Pathmanatha, který měl u tamilských tygrů na starosti mezinárodní vztahy, prohlásil: "Bitva dosáhla hořkých konců“. Část tamilských tygrů však bojuje dál.

Humanitární katastrofa

Podle OSN od ledna, kdy začala poslední fáze bojů, zemřelo asi 8 000 civilistů. Podle mluvčího Nanajákkary bylo zraněno asi 25 000 lidí, kteří potřebují ošetřit. Oblast byla uzavřena a nemohou do ní ani humanitární organizace. Z místa bojů teprve v posledních dnech mohlo odejít na 50 000 civilistů.

Uprchlické tábory je ale nestačí pojmout a jsou špatně zajištěné, kritizovala srílanskou armádu OSN. 

Foto: Reuters

Srílančané pálí figurínu Davida Milibanda

Britský ministr zahraničí David Miliband vyzval k vyšetření, zda se srílanská armáda při potírání separatistů nedopustila válečných zločinů. Dav Sinhálců v Colombu proti tomu protestoval, spálil Milibandovu figurínu a vytloukl okna na velvyslanectví. Šéfa britské diplomacie označili za "bílého tygra".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám