Hlavní obsah

Vrtulníky NATO pronikly nad území Pákistánu a zabily tam tři vojáky

Novinky,
Islámábád/Kábul
Aktualizováno

Snaha NATO za každou cenu dostihnout afghánské radikály si ve čtvrtek vyžádala životy tří pákistánských vojáků, uvedla BBC. Bitevní vrtulníky Apache pronikly do pákistánského vzdušného prostoru na kmenových územích a zaútočily na pozici pákistánských milicí. Za poslední týden jde už o druhý případ, kdy vrtulníky NATO útočily na území Pákistánu. Pákistán v odvetu zablokoval dodávky zásob pro alianční síly přes své území.

Článek

„Vrtulníky NATO vstoupily do našeho vzdušného prostoru a zaútočily na post milice. Zabily tři vojáky a zranily tři další,“ uvedly pákistánské úřady s tím, že akce byla nevyprovokovaná. Stroje se dostaly do hloubky pěti kilometrů nad pákistánské území.

Útok vrtulníky NATO potvrdilo a dodalo, že akci prošetřuje. Podle něj jde o navigační omyl. Velení bylo přesvědčeno, že útok je podnikán na afghánském území. Tvrdí, že do pákistánského vzdušného prostoru nevstoupilo. Myslelo si, že útočí na pozice vzbouřenců v provincii Paktíja nedaleko základny koaličních sil v okresu Dand Patan. Terčem měla být skupina rebelů, kteří se snažili pálit minometem na základnu mezinárodních sil.

NATO proto chce s pákistánskými úřady prošetřit, zda jde o tutéž akci.

O víkendu vrtulníky NATO pronikly dvakrát na pákistánské území při pronásledování skupiny radikálů, kteří útočili v afghánské provincii Chóst. Zabily nejméně padesát radikálů, uvedlo NATO. I tento útok Pákistán odsoudil, i když údajně existuje dohoda umožňující koaličním silám pronásledovat útočící radikály i na kmenová území Pákistánu. Islámábád to ale po útoku důrazně popřel. [celá zpráva]

Podle pákistánských zdrojů při třetím incidentu v pondělí zahynulo také pět civilistů.

Odveta Pákistánu

Nyní Pákistán zablokoval hraniční přechod v Torchamu v Chajbarském průsmyku, kudy projíždějí dlouhé kolony nákladních automobilů s dodávkami zásob i munice pro koaliční vojáky bojující v Afghánistánu. To pro NATO představuje problém, protože se dosud nepodařilo najít jinou cestu, kudy dopravit zásoby, i když už dříve nabídlo pomoc Rusko.

Pákistán útoky amerických bezpilotních letadel na kmenová území tiše toleruje. Jejich cílem jsou radikálové. I tyto akce Islámábád odsuzuje, ale končí u slov, protože centrální vláda s radikály rovněž zápolí. [celá zpráva]

V tomto případě jde však už o čtvrtý útok pilotovaného stroje, navíc jsou oběťmi vojáci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám