Hlavní obsah

Vrtulník zachránil české horolezce z hory Rakapoši

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vrtulník pákistánské armády ve středu ráno převezl do bezpečí dva české horolezce. Dvojice spolu s kolegou z Pákistánu uvázla v nadmořské výšce asi 6900 metrů při sestupu z hory Rakapoši. Horolezci Jakub Vlček, Petr Marek a Vadžídulláh Nagrí jsou nyní ve městě Gilgit. Všichni jsou v dobrém zdravotním stavu.

Foto: Regionální vláda Nagar/Twitter

Záchránění horolezci na snímku zveřejněném místními úřady

Článek

„Čekám na základní vyšetření po příjezdu. Jsme v pohodě,“ řekl ČTK Vlček. Dodal, že pomoc potřeboval hlavně pákistánský horolezec Vadžídulláh Nagrí. Pákistánský list Dawn přitom původně uváděl, že Nagrí je v pořádku a potíže mají čeští horolezci.

Záchrana trvala několik dní, horolezci museli sami sestoupat do výšky asi 6000 metrů, protože vrtulník se výš nedostal. Problémem byla nejen velká výška třetího tábora (6900 m), ale také nevhodný terén pro přistání helikoptéry.

Záchranářům se v předchozích dnech podařilo dopravit skupině zásoby, vodu, potraviny i léky a lana. Trojice sestupovala velmi pomalu.

Záchrana českých horolezců v Pákistánu se komplikuje. V tuhém mrazu musejí čekat

Svět

Horolezci v pátek zdolali vrchol hory ve výšce 7788 metrů, při sestupu ale měli potíže, díky vybavení však byli v kontaktu s rodinami i úřady.

Podle ministra turismu regionální vlády Rádži Násira Aliho Chána šli Češi na výstup bez vládního povolení, což označil za neetické. Hora je 27. nejvyšší na světě a je považována za jednu z nejtěžších na zdolání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám