Hlavní obsah

Vražda mladé herečky poukázala na množství sexuálních deliktů v Austrálii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Melbourne

Devatenáctiletý Jaymes Todd stanul ve čtvrtek před soudem v australském Melbourne, kde byl obviněn ze znásilnění a z vraždy mladé herečky Eurydice Dixonové. Ta byla zavražděna v noci na středu, když se vracela z vystoupení. Krátce předtím poslala SMS, že už je skoro doma v bezpečí.

Foto: Mick Tsikas, Reuters

Policisté při razii na předměstí Melbourne. Ilustrační foto

Článek

Mladá komička se vracela domů po vystoupení v klubu v centru Melbourne a během cesty svému příteli poslala SMS: „Jsem skoro doma v bezpečí. A co ty?“

Přepadena byla několik set metrů od svého domu. Její tělo objevil ve středu kolem třetí ráno náhodný kolemjdoucí na hřišti v Princes Park.

Během dne se vrah Jaymes Todd vydal sám do rukou policie. Údajně má autistickou poruchu. O kauci nepožádal. Proces s ním začne 3. října.

Násilí na ženách v Austrálii

Vražda mladé talentované umělkyně opět poukázala na vysokou míru sexuálního násilí v zemi. Podle neautorizovaných údajů tam bylo letos zavražděno už 31 žen.

Letošní vládní zpráva o domácím a sexuálním násilí uvedla, že osmnáct procent žen a 4,7 procenta mužů starších 15 let se setkalo se sexuálním násilím nebo sexuálním vyhrožováním.

Australská komise pro lidská práva už loni v lednu varovala, že násilí na ženách, a to nejen sexuální, je velmi časté. Při průzkumu statistického úřadu v roce 2012 5,3 procenta žen uvedlo, že se setkalo s násilím během posledních dvanácti měsíců, a 40,8 procenta nejméně jednou od dosažení věku 15 let, přičemž v 87 případech byl pachatelem člověk, kterého znaly.

V letech 2012 až 2014 byla každý týden stávajícím nebo bývalým partnerem zavražděna jedna žena a každý měsíc jeden muž, uvedla letos australská stanice ABC. Počet násilných trestných činů ale od roku 2012 začal klesat, stoupl opět až v roce 2016.

Obecně ale patří Austrálie k zemím s malým počtem vražd, bylo jich tam v roce 2016 spácháno 227, což je 0,94 zavražděné osoby na sto tisíc lidí, zatímco v USA je to 5,35, v ČR pak 0,61, jak plyne ze statistiky OSN pro drogy a zločin.

Reklama

Výběr článků

Načítám