Hlavní obsah

Vrah ze Zélandu nedostane prostor šířit své rasistické názory, slibuje premiérka

• Aktualizováno

Udělám vše proto, aby Brenton Tarrant nedostal prostor šířit své rasistické názory, prohlásila novozélandská premiérka Jacinda Ardernová. Muž zaútočil minulý týden v pátek na dvě mešity ve čtyřsettisícovém městě Christchurch a zabil přes pět desítek lidí.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová

Článek

„Souhlasím s tím, že je to absolutně něco, čeho si musíme být vědomi, a dělat, co je v našich silách, abychom zabránili tomuto jedinci v získání slávy,“ řekla Ardernová.

„Zajisté měl mnoho motivů ke spáchání tohoto ohavného teroristického útoku. Získání slávy bylo jedním z nich, a to je něco, co mu můžeme odepřít,“ dodala.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Brenton Tarrant udělal u soudu neonacistické gestoVideo: Reuters

O střelcově touze po pozornosti svědčí skutečnost, že zveřejnil 74stránkový manifest, v němž muslimy a imigranty označil za „vetřelce“ a sebe za rasistu. Tarrant útok také nahrával a přenášel v přímém přenosu na internetu.

Šíření videa si vyžádalo hlasitou kritiku a Facebook v prvních 24 hodinách po masakru 1,5 milionu verzí snímku odstranil. Ardernová ale kritizovala, že video je i čtyři dny po útoku stále na internetu. „Byli jsme v kontaktu s Facebookem, který nás informoval o svých snahách video smazat,“ řekla premiérka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Útočníka ze Zélandu od druhé mešity vyhnal muž improvizovanými zbraněmiVideo: Reuters

Australský premiér Scott Morrison mezitím vyzval k zavedení větších regulací na sociálních sítích. Dopis obdržel japonský premiér Šinzó Abe, který v současnosti předsedá G20, a Morrison ho zároveň zveřejnil na Twitteru. Apeluje v něm na mezinárodní společenství, aby se zabývalo otázkou, jak zabránit šíření škodlivých násilných příspěvků na internetu.

„Je neakceptovatelné přistupovat k internetu jako k neregulovanému prostoru,“ napsal.

Společnost Facebook se brání

Facebook tvrdí, že první výzvu k zastavení videa z útoku na mešitu v novozélandském Christchurchi obdržel po 29 minutách. Pachatel masakr nahrával a přenášel v přímém přenosu právě na této sociální síti. Oznámení přišlo 12 minut po skončení tohoto živého přenosu, uvedl Facebook v úterý.

Video bylo smazáno „během několika minut“ poté, co o to požádala novozélandská policie. Zpočátku nebylo jasné, jak dlouho byl přenos on-line. Živě streamovaná videa zůstávají k dispozici pro uživatele i po skončení přenosu.

Animace odhaluje, jak se odehrál teroristický útok v novozélandském Christchurch, při kterém zemřelo 50 lidíVideo: Novinky/Reuters

Video bylo sledováno během živého přenosu méně než 200krát a asi 4000krát předtím, než ho Facebook odstranil. Jeden z uživatelů nicméně zvládl video stáhnout ještě před zásahem sociální sítě a kopii nahrál na platformu 8chan, což je americký web pro sdílení souborů. To mělo pomoci k jeho pozdější distribuci.

Facebook už o víkendu oznámil, že po masakru během 24 hodin odstranil 1,5 milionu videí, na nichž je útok zaznamenán. Z nich bylo 1,2 milionu vymazáno už během nahrávání.

Reklama

Výběr článků

Načítám