Hlavní obsah

Volby v Zimbabwe změnu nepřinesly, opozice výsledky odmítá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Harare

Zimbabwská vládní strana Africký národní svaz Zimbabwe - Vlastenecká fronta (ZANU-PF) po pondělních volbách získala v parlamentu absolutní většinu. Z 210 křesel má podle volební komise prozatím 110, zatímco opoziční Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) 41. Kandidát ZANU-PF zřejmě vyhraje i prezidentské volby, ty už MDC označilo za zmanipulované, uvedly v úterý BBC a agentura AFP.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Zimbabwská žena u voleb

Článek

ZANU-PF úřadujícího prezidenta Emmersona Mnangagwy, který nahradil odstaveného Roberta Mugabeho, podpořili voliči na venkově. Strana má stále naději na zisk dvoutřetinové většiny, díky které by mohla měnit ústavu. Ještě není rozhodnuto o obsazení 59 křesel.

Foto: Tsvangirayi Mukwazhi, ČTK/AP

Příznivce opoziční MDC se raduje z údajného volebního vítězství

Zimbabwští voliči vybírali v pondělí kromě poslanců také novou hlavu státu. Podle agentury Reuters aktuální výsledky parlamentních voleb naznačují, že by se mohl prosadit 75letý Mnangagwa zvaný kvůli svému tvrdému postupu krokodýl.

V úterý přitom MDC za vítěze prezidentských voleb prohlásilo svého kandidáta, 40letého Nelsona Chamisu. MDC má podporu ve městech a volby označila za zmanipulované. [celá zpráva]

Foto: Mujahied Safodien, ČTK/AP

Příznivci opoziční MDC oslavují v centrále Harare.

Podle volební komise by výsledky prezidentských voleb mohly být známy až v pátek či v sobotu. Pokud žádný kandidát nezíská více než polovinu hlasů, bude se osmého září konat druhé kolo.

Pondělní volby v Zimbabwe byly první po sesazení dlouholetého vůdce země Roberta Mugabeho. Účast přesáhla 70 procent a na průběh voleb dohlíželi mezinárodní pozorovatelé.

Mugabe zemi vládl 37 let; jeho vláda byla poznamenána korupcí, diplomatickou izolací a způsobila hlubokou krizi v zemi, jež měla dříve dobré hospodářské výsledky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám