Hlavní obsah

Vletěli jste do našeho prostoru, obvinili Jihokorejci Rusko a začali pálit

• Aktualizováno

Letadla jihokorejské armády vypálila varovné výstřely poté, co v úterý narušil vzdušný prostor této východoasijské země ruský vojenský letoun, napsal server týdeníku Focus s odvoláním na informace mluvčího jihokorejského ministerstva obrany. Agentura AP napsala, že do identifikačního pásma protivzdušné obrany země vletělo hned několik ruských letadel. Ruské ministerstvo obrany později uvedlo, že šlo o společný hlídkový let ruských a čínských letounů.

Foto: Profimedia.cz

Ruská stíhačka Su-27. Ilustrační foto

Článek

Ruské vojenské letadlo podle armádních informací proniklo do prostoru poblíž ostrova Tokdo nedaleko východního pobřeží Jižní Koreje. Podle zpráv z jihokorejských médií ruský stroj letěl přes oblast hned dvakrát.

Nejprve vletěla tři ruská letadla do takzvaného identifikačního pásma protivzdušné obrany, jedno z nich následně vletělo i do vzdušného prostoru Jižní Koreje. Tamější vojsko vyslalo do vzduchu okamžitě vlastní stíhačky, které vypálily několik varovných střel. Ruský stroj po výstřelech odletěl, za 20 minut se do jihokorejského vzdušného prostoru opět vrátil. Stíhačky opět vypálily varovné střely.

Armádní mluvčí uvedl, že narušení jihokorejského vzdušného prostoru ze strany Ruska se stalo poprvé. Pozadí incidentu se bude vyšetřovat.

Později Moskva v prohlášení sdělila, že šlo o společný hlídkový let ruských a čínských letounů v oblasti Asie a Tichomoří. Jeho účelem bylo „prohloubení rusko-čínských vztahů v rámci všestranného partnerství a další upevnění spolupráce našich ozbrojených sil a zdokonalení jejich schopnosti provádět společné akce”; cílem také bylo „posílení globální strategické bezpečnosti”.

Spolu s ruskými stroji se podle agentury Reuters uvedeného hlídkového letu zúčastnily dva čínské bombardéry H-6 a čínská verze letounu včasné výstrahy KJ-2000.

Foto: Mapy.cz

Identifikační zóny pro letadla vyhlášená Jižní Koreou, Čínou a Japonskem

Reklama

Výběr článků

Načítám