Hlavní obsah

Vietnamští komunisté zkrátí svůj sjezd, patrně kvůli covidu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hanoj

Vietnamská komunistická strana v době obnoveného propuknutí epidemie covidu-19 v některých severních provinciích o den zkrátí právě probíhající 13. sjezd, který měl skončit v úterý. Státní média neuvedla, proč kongres skončí už v pondělí.

Foto: Kham, Reuters

Stávající vietnamský prezident Nguyen Phu Trong

Článek

Hlavní město Hanoj, kde se sjezd koná, však byl v posledních dnech jedním z nových ohnisek nákazy. Za celý Vietnam přitom za 24 hodin do statistik přibylo 34 nových případů koronavirové nákazy. Země je pandemií postižena minimálně. Nákaza se potvrdila u 1739 lidí, z nichž 35 zemřelo.

Vietnam nové propuknutí nákazy zaznamenal minulý týden a nyní se koronavirus šíří v pěti severovietnamských městech a provinciích. Dvaatřicet nových případů bylo odhaleno v provincii Hai Duong, která je ohniskem nákazy v zemi, a dva v sousední provincii Quang Ninh, oznámilo ministerstvo zdravotnictví.

Vietnam koupí vakcínu

Premiér Nguyen Xuan Phuc v pátek během stranického sjezdu prohlásil, že země musí mít v prvním čtvrtletí vakcínu.V zemi byla k použití schválena vakcína od AstraZeneky. Vláda předtím oznámila, že jedná o zakoupení 30 milionů dávek vakcíny.

Na třináctém sjezdu se má především zvolit nové vedení země, tedy generální tajemník strany, premiér i prezident. Spekuluje se o tom, že stávající 76letý šéf strany Nguyen Phu Trong už nebude zastávat post hlavy státu, ale v čele strany zůstane. To by mu umožnilo pokračovat v protikorupční kampani.

Jinak se čeká, že sjezd potvrdí stávající linii, protože země zažívá ekonomický růst. Očekává se, že růst HDP by měl v příštích pět letech činit přes sedm procent, k čemuž přispělo i zvládnutí pandemie.

Na stěně Ho Či Min, Marx i Lenin. Sjezd vietnamských komunistů vybere vedení země

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám