Hlavní obsah

Vietnam musí sám vyrábět smrtící injekce, EU mu už nepomůže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hanoj

Vietnam oznámil, že bude sám produkovat smrtící injekce pro odsouzené. Nedaří se mu totiž jinde získat potřebné složky. Evropské farmaceutické firmy je odmítly do Vietnamu dodávat kvůli jejich využití při popravách, napsal britský The Guardian.

Článek

Popravy mají začít, jakmile budou k dispozici smrtící injekce. V pěti věznicích kvůli tomu vznikly speciální místnosti a vycvičen už byl i personál. Na vykonání rozsudku smrti čeká 532 odsouzených.

Vietnam přestal v roce 2011 využívat popravčí čety kvůli obavě, že to může traumatizovat jejich členy. Navíc to bylo nákladné. Přesto zvažoval i variantu, že by se k popravčím četám dočasně vrátil.

I když Hanoj neuvedla, jaká látka jí chybí, zřejmě půjde o barbiturát. S podobnými problémy se potýkaly v posledních letech i Spojené státy, které nakonec ve smrtících injekcích barbiturát thiopental sodný nahradily pentobarbitalem. [celá zpráva]

Evropští výrobci thiopental odmítly do USA dodávat. USA ho získaly z Indie i bombajský výrobce ale později odmítl látku do Spojených států posílat. Proto začal být nahrazován veterinárním pentobarbitalem. [celá zpráva]

Thiopental odsouzeného uspí, teprve pak začnou účinkovat zbylé dvě složky způsobující ochrnutí svalů a srdeční zástavu.

Barbituráty se v minulém století využívaly při léčení nespavosti, v anestesiologii a při léčení epilepsie. Postupně byly nahrazeny jinými léky. Nyní se používají především ve veterinární medicíně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám