Hlavní obsah

VIDEO: V Japonsku zatkli podvodného investora, připravil lidi o miliardy

Novinky, BBC, aš, Bloomberg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOKIO
Aktualizováno

Japonská policie zatkla ve čtvrtek šéfa zkrachovalé společnosti prodávající matrace L&G KK, 75letého Kazucugiho Namiho, který nejméně 37 000 investorů připravil o 226,5 miliardy jenů (45,3 mld. korun). Jedná ze o největší finanční podvod a zpronevěru v zemi vůbec.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Spolu s Namim bylo při raziích v Tokiu a prefekturách Mijagi a Fukušima zadrženo dalších dvacet lidí. Nami popřel, že by se dopustil čehokoli špatného. Uvedl však, že počet jeho akcionářů byl ještě vyšší, investorů prý získal v letech 2001 až 2007 celých padesát tisíc.

Společnost L KK byla založena v srpnu 1987 a zpočátku se zabývala prodejem matrací a zdravé stravy. Od roku 2001 Nami rozvíjel svoje investiční schéma. Investory lákal, když jim sliboval pohádkově vysoké úroky 36 procent. Sám balamutil akcionáře, že má „božské výnosy“, které mohou „eliminovat chudobu ze světa.“

Další peníze také získal tím, že vytvořil vlastní měnu enten, které se používala na trzích a internetových tržištích provozovaných společností, kde se prodávaly potraviny, šperky a šaty. Dále se používaly v mobilních telefonech.

Společnost L KK zkrachovala v listopadu 2007.

Při zatýkání Nami řekl: „Vedl jsem 50 000 lidí. Mohou obvinit tak velkou společnost z podvodu?“

Na otázku, zda lituje akcionáře, kteří mu svěřili peníze, odpověděl: „Ne! Já jsem riskoval život.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám