Hlavní obsah

Ve zřícené továrně v Dháce se stovkami mrtvých se našly košile Benetton

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dháka

Košile s visačkami značky Benetton se našly v troskách osmipodlažní textilní továrny na okraji bangladéšské Dháky, při jejímž zřícení minulý týden zahynulo nejméně 377 lidí. Informovala o tom agentura AFP. Italská firma přitom popřela, že by se tu její výrobky šily.

Foto: Kevin Frayer, ČTK/AP

Záchranář prohledává trosky textilní továrny

Článek

Fotograf agentury AFP na místě neštěstí pořídil snímky, na nichž jsou modré košile s visačkou United Colors of Benetton. Našly se v místech, kde v budově Rana Plaza sídlil výrobce New Wave Bottoms, který skupinu Benetton na svých internetových stránkách jmenuje mezi svými zákazníky.

Minulý týden módní značka Benetton na dotaz uvedla, že "lidé, jichž se týká zřícení továrny v Bangladéši, nejsou dodavateli Benetton Group". Na fotografie s visačkami firmy zatím Benetton nereagoval, dodala AFP. Agentuře se rovněž podařilo získat kopie dokumentů na zakázku Benettonu ze září loňského roku, která se týkala produkce téměř 30 000 kusů oděvů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Řetězec Primark se už přiznal, že v budově měl své dodavatele. K zakázce zadané do jedné z dílen v Rana Plaza se přihlásila i španělská značka Mango.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Bangladéši pokračuje pátrání po zavalených v troskách zřícené budovyVideo: Reuters

Neštěstí v Savaru na okraji Dháky znovu zostřilo kritiku západních textilních značek za to, že využívají k produkci levné síly v bangladéšských továrnách. V sobotu se v Londýně sešli protestující s transparenty "Ano módě, ne drsným manufakturám" nebo "Hanba Primarku".

Naděje na záchranu dalších lidí pohasla

Kolaps budovy si vyžádal nejméně 377 obětí. Několik set lidí zůstává dále nezvěstných. [celá zpráva]

Ještě v neděli se záchranáři pokoušeli dostat k přeživším, uváděli, že jich lokalizovali devět. Když se přiblížili k přeživší ženě, propukl v troskách požár, který živily textilie, a záchranné práce musely být přerušeny. Žena zemřela.

V pondělí byly záchranné operace za použití těžké techniky obnoveny, ale záchranáři uvádějí, že je jen nepatrná naděje, že by ještě někoho vyzvedli z trosek živého.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zadržený majitel zřícené osmipatrové budovyVideo: Reuters

Oděvy jsou hlavním exportním artiklem Bangladéše, na jeho vývozu se podílejí 77 procenty. Ročně tento stát vyváží oděvy v hodnotě 15,6 miliardy dolarů. Šedesát procent bangladéšského textilu míří do Evropy, Spojené státy odebírají 23 procent a Kanada pět procent.

Velké řetězce využívají nízkých cen v Bangladéši, i když v tamních továrnách panují úděsné podmínky a nedodržuje se tam bezpečnost. V listopadu loňského roku britský řetězec Walmart připustil, že se jeho oděvy vyráběly v bangladéšské továrně, kde při nejhorším požáru v dějinách bangladéšského textilního průmyslu uhořelo 111 zaměstnanců, převážně žen. Walmart se hájil tím, že zakázku do továrny zadal jeden z jeho subdodavatelů bez oficiálního schválení. [celá zpráva]

Anketa

Zjišťujete si při nákupu oděvů v řetězcích, kde a za jakých podmínek byly vyrobeny?
Ano
9,9 %
Ne
90,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6989 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám