Hlavní obsah

Ve Fukušimě upustí radioaktivní plyny, nebezpečně stoupá tlak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio
Aktualizováno

V japonské elektrárně Fukušima 1 se připravují upustit z třetího reaktoru radioaktivní páru a plyny. To bude znamenat stonásobné zvýšení radioaktivity v ovzduší. Nebezpečně tam stoupá tlak, uvedl podle televize NHK japonský Úřad pro jadernou a průmyslovou bezpečnost. Tlak stoupá navzdory pokračujícímu úsilí ochladit reaktor.

Článek

"Musíme přijmout opatření, která zajistí snížení tlaku v reaktoru," citovala agentura DPA mluvčího úřadu pro jadernou bezpečnost Hidehika Nišijamu. Pokud tlak nepoklesne, upustí se plyny a pára z reaktoru a stonásobně vzroste množství radioaktivního jódu v ovzduší, uvedla televize NHK

Upuštění plynu je nutné, aby nebyla poškozena bezpečnost nádoba chránící reaktor. Nejprve ale budou evakuováni všichni zaměstnanci elektrárny  a zasahující hasiči.

Příval vody z vodních děl

Třetí reaktorový blok byl v posledních hodinách vystaven přívalu vody z vodních děl, který měl za cíl snížit teploty. Televize NHK přitom v jednu chvíli informovala, že v okolí objektu byl zaznamenán zhruba čtvrtinový pokles radioaktivity.

Na třetí reaktor elektrárny Fukušima se pozornost soustřeďuje mimo jiné proto, že se v něm nachází vysoce nebezpečné plutonium.

Foto: Yuriko Nakao, Reuters

Specialista kontroluje zasažení radiací u muže, který byl evakuován z okolí jaderné elektrárny.

Vodní děla po několik hodin ochlazovala i čtvrtý reaktorový blok, kde kriticky klesla hladina vody v bezpečnostní jímce s vyhořelým palivem.

Záchranářům se podle posledních zpráv podařilo zajistit dodávku proudu k šestému reaktoru, což umožnilo zprovoznit běžné chladicí systémy. Podle agentury Kjódó zde teplota již výrazně poklesla. O stejný postup se odborníci snaží u prvního a druhého reaktoru.

Oficiálně již přes 8000 mrtvých

Agentura Kjódó s odvoláním na úřady informovala, že oficiální bilance počtu mrtvých v důsledku živelní katastrofy dosáhla 8133, dalších 12 272 osob je pohřešováno. Policie ovšem ještě před tímto oznámením vyslovila obavu, že jenom v prefektuře Mijagi mohlo při neštěstí zahynout přes 15 000 lidí.

Mijagi na severovýchodě Japonska byla 11. března nejvíce zasažena zemětřesením o síle devíti stupňů Richterovy škály i následnou několikametrovou vlnou tsunami. Živel kromě stovek kilometrů ostrova Honšú poškodil chladicí systémy elektráren Fukušima 1, Fukušima 2 a Tokai.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám