Hlavní obsah

V Ugandě se žáci vrací do lavic po dvou letech. Část už začala pracovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kampala

V Ugandě se v pondělí po téměř dvou letech znovu otevřely školy. Tato africká země tak měla kvůli epidemii způsobené šířením nového koronaviru nejdelší školní uzávěru na světě, uvedla agentura AP. Mnohé děti se neučily ani na dálku, přerušená školní výuka se týkala více než 10 milionů žáků a studentů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOM ENTÁŘE: Ugandské školy po dvou letech otevřelyVideo: Reuters

 
Článek

Vláda školy nechala zavřít v březnu 2020, výuka se obnovila loni v únoru, ale v červnu opět skončila. Podle odhadů školních úřadů se do lavic zřejmě nevrátí až 30 procent bývalých žáků, mnozí začali pracovat.

V pondělí byli žáci a studenti zařazeni o jeden ročník výš, než když ze školy odcházeli. Dostanou možnost zameškané učivo dohnat.

Testování ve školách: Koronavirus potvrzen u 0,1 procenta lidí

Domácí

V Kampale se kvůli zahájení výuky vytvořila dopravní zácpa. Bylo vidět studenty, jak nesou matrace a míří do internátních škol.

Mnozí rodiče si obnovu výuky přáli už dávno. „Musíme nevyhnutelně školy znovu otevřít. Je v sázce budoucnost našich dětí a národa. Školy nemohou vyčkávat donekonečna, až pandemie skončí,” řekl otec šestiletého potomka Felix Okot.

Budovy prorostly plevelem

Dlouhé uzavření škol bylo ve čtyřiačtyřicetimilionové Ugandě hojně kritizováno. Mnozí tam totiž nedodržují epidemická pravidla a panuje skepse k očkování, což se týká i zdravotnického personálu. V Kampale přibývá problémů s prodejem zfalšovaných očkovacích certifikátů.

Státní školy, kam chodí většina ugandských dětí, v době uzávěry nenabídly za docházku žádnou alternativu. Školní budovy na venkově často prorostly plevelem, někteří studenti se zaměstnali například při těžbě zlata.

Návrat dětí v USA do lavic komplikuje nová vlna

Zahraniční

Vláda prezidenta Yoweriho Museveniho, jehož manželka je ministryní školství, podle kritiků udělala pro podporu distanční výuky velmi málo. Museveni trval na tom, že se uzávěrou škol zabrání šíření nákazy od dětí do rodin.

Organizace Save the Children a další skupiny se obávají, že nezdary, jež studenty čekají kvůli zanedbané výuce, můžou mnohé odradit od pokračování ve studiu. Navíc není jisté, že vláda školy ponechá otevřené, protože po období útlumu nákaza znovu zrychluje. Vláda hodlá obnovit uzávěru, pokud se jednotky intenzivní péče zaplní na polovinu kapacity. Uganda má od začátku epidemie potvrzeno přes 153 000 nákaz a více než 3300 úmrtí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám