Hlavní obsah

V tuniské nemocnici během dvou dnů zemřelo 11 novorozenců

Státní zločin, tak nazývají tuniská média případ záhadného úmrtí 11 novorozenců na klinice v Tunisu, hlavním městě Tuniska. Kauza už smetla tamějšího ministra zdravotnictví Abdala Raúfa Šarífa, napsala agentura DPA.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na konci minulého týdne zemřelo během 48 hodin jedenáct novorozenců. Příčina úmrtí se vyšetřuje, jednou z verzí je podle ministerstva zdravotnictví septický šok v důsledku otravy krve.

Tuniská pediatrická společnost uvedla na své facebookové stránce, že se vyšetřovatelé v současné době zaměřují na „nitrožilní umělou výživu“, která mohla být příčinou infekce.

Předseda tuniské pediatrické společnosti Mohamed Douagi již před několika měsíci kritizoval situaci v nemocnici. Obvinil vládu, že chce šetřit v sektoru, který skomírá.

Tuniské zdravotnictví se dlouhodobě potýká s nedostatkem financí a také lékařů, kteří ze země hromadně odcházejí. Stav se zhoršil po roce 2011, kdy hromadné demonstrace přiměly k rezignaci autokratického prezidenta Zina Abidína bin Alího. Přišla demokracie, země se ale potýká s ekonomickými a sociálními problémy.

Reklama

Výběr článků

Načítám