Hlavní obsah

V Thajsku zadrželi dva Čechy kvůli únosu Nizozemce

Bangkok
Aktualizováno

Thajská policie zadržela dva Čechy, kteří se údajně podíleli na únosu Nizozemce. Za jeho propuštění žádali vysoké výkupné, napsal thajský tisk. Zadrženými jsou 36letý Daniel M. a 37letý František J. Česká konzulka v Bangkoku Božena Kunová ve čtvrtek ČTK potvrdila, že došlo k zadržení dvou Čechů.

Článek

Konzulka odmítla poskytnout další podrobnosti vzhledem k rozporuplným informacím policejního velitelství ve městě Pattaya.

O únosu podle listu Pattaya Daily News informoval 17. dubna plukovník policie Džamnong, který je zástupcem velitele v provincii na tiskové konferenci v Pattajské policejní stanici.

Únos zorganizoval šestatřicetiletý Polák Robert Stirring. Ten tvrdil, že si od něj 43letý Holanďan Willem Janssen půjčil peníze, když byl v Nizozemsku, ale nevrátil mu je.

Dva Češi proto Nizozemce 12. dubna unesli. Namířili na něj zbraně, zatáhli ho do auta, zavázali mu oči a odvezli jej na neznámé místo.

Požadovali od něj výkupné ve výši 90 000 eur (téměř 2,3 miliónu korun). Hrozili mu, že ho zabijí, pokud nezaplatí.

Únosci muži dovolili kontaktovat příbuzné v Nizozemsku, kteří převedli požadovanou sumu na účet. Holanďan o únosu pověděl svojí přítelkyni. Ta informovala policii.

Policii se po propuštění Holanďana podařilo odhalit totožnost cizinců. České únosce rukojmí identifikoval. List uvedl, že oba Češi se k únosu přiznali a zavedli policisty do třípodlažní budovy, kde svou oběť věznili, zatímco čekali na převod peněz.

Za organizátora únosu Nizozemec označil Poláka, který býval jeho přítelem. Policie se ho nyní snaží dopadnout.

Reklama

Výběr článků

Načítám