Hlavní obsah

V Thajsku dopadli hlavního podezřelého z atentátu v Bangkoku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bangkok

V Thajsku u kambodžských hranic dopadli druhého cizince podezřelého z podílu na atentátu v Bangkoku, který si před 15 dny vyžádal 20 mrtvých. Agentuře AFP to v úterý potvrdil thajský premiér Prajutch Čan-Oča. Podle časopisu Time, který se odvolává na thajské představitele, má být dopadený muslimský Ujgur hlavním podezřelým.

Foto: Thai Police/Handout , Reuters

Podezřelý muž na záběru z bezpečnostní kamery

Článek

Cizinec byl zadržen na hraničním přechodu Sa Keo na hranicích s Kambodžou, řekl šéf kabinetu, podle něhož jde o hlavního podezřelého. Právě on podle premiéra mohl umístit bombu v chrámu, kde nálož explodovala.

Podle týdeníku Time jde o muže v žlutém tričku se slunečními brýlemi, kterého zachytily bezpečnostní kamery před explozí s batohem a po ní bez batohu. [celá zpráva]

Agentuře Reuters mluvčí thajské policie potvrdil, že nově zadržený sehrál klíčovou úlohu v atentátu, ale odmítl potvrdit, zda jde o onoho hlavního podezřelého, kterého osudného 17. srpna zachytily kamery, jak před výbuchem ve svatyni nechává batoh.

Foto: Reuters

Podezřelý muž bez batohu na útěku

Podle mluvčího však měl zadržený muž podíl i na druhé, menší explozi, která vybuchla o den později na nábřežní promenádě v thajské metropoli a nikoho nezranila.

List Bangkok Post napsal, že v úterý zadržený 25letý muž měl čínský pas na jméno Jusufu Mieraili.

Thajská policie podle mluvčího vydala v souvislosti s útoky zatykače na další tři podezřelé cizince.

Už v sobotu policie oznámila, že zadržela podezřelého, rovněž cizince, a že v jeho bytě v metropoli objevila komponenty k výrobě nálože. Také jeho úřady označily za hlavního podezřelého. [celá zpráva]

Policie v sobotu vydala zatykače na další dva podezřelé – nejmenovaného muže a šestadvacetiletou Thajku muslimského vyznání Vannu Sansanovou. Ta je v Turecku a agentuře AFP popřela, že by měla s atentátem cokoli společného, tvrdí, že je v Turecku už tři měsíce. Podle thajských úřadů si však najala byt ve čtvrti Minburi, kde byly v pondělí nalezeny chemikálie na výrobu náloží a rozbušky. [celá zpráva]

Pokud by se potvrdilo, že hlavní podezřelý je Ujgur, pak by zřejmě šlo o odvetu za vyhoštění 109 Ujgurů z Thajska do Číny, což vedlo k protestům v Turecku. Stále není jasné, kdo za atentátem stojí. Spekuluje se o sympatizantech muslimských Ujgurů, o muslimských Malajcích žijících na jihu Thajska nebo o zahraničních extremistech.

Reklama

Výběr článků

Načítám