Hlavní obsah

V Teheránu se zřítilo malé letadlo, 39 mrtvých

Aktualizováno

V íránské metropoli Teheránu se zřítilo na obytný komplex malé civilní letadlo Iran-141 společnosti Taban Air. Informovaly o tom v neděli íránské úřady. Na palubě stroje bylo 40 cestujících a osm členů posádky. Zahynulo 39 lidí, devět dalších utrpělo zranění a bylo v kritickém stavu převezeno do nemocnice. Mezi oběťmi jsou dva kojenci a tři děti mladší dvanácti let. Zranění utrpěli i tři lidé na zemi.

Foto: Vahid Salemi, ČTK/AP

Malé civilní letadlo se zřítilo při vzletu poblíž mezinárodního teheránského letiště Mehrabád.

Článek

Stroj se zřítil poblíž mezinárodního teheránského letiště Mehrabád, ze kterého vzlétl a směřoval do města Tabás na severovýchodě Íránu. Letoun havaroval krátce po vzletu. Příčinou bylo podle íránské agentury IRNA selhání motoru.

V Íránu jsou letecké havárie poměrně časté. Jako důvody bývají uváděny zastaralá letecká flotila i nedostatečná údržba. Iran-141 je malý civilní letoun vyráběný v Íránu s využitím ukrajinských technologií.

Foto: Vahid Salemi, ČTK/AP

Letoun se zřítil na kraji města.

Íránští politici svalují vinu za časté nehody na mezinárodní sankce. Kvůli nim si íránské aerolinky nemohou kupovat nová letadla, a tak jen opravují ta stará a využívají přitom součástek z jiných letounů, vyrobených přímo v Íránu nebo získaných na černém trhu, uvedla agentura Reuters s odvoláním na nejmenované místní zdroje.

Flotila čtyř největších íránských aerolinek - Iran Air, Iran Aseman Airlines, Mahan Air a Iran Air Tours - je údajně stará více než 22 let.

Írán potřebuje sto nových letadel

Americké společnosti Boeing a General Electric se již nechaly slyšet, že v případě uvolnění sankcí jsou připraveny vyvážet do Íránu některé letecké součástky. Šéf společnosti Iran Air v této souvislosti prohlásil, že jeho aerolinky budou potřebovat nejméně 100 nových letadel.

K poslední velké letecké katastrofě v Íránu došlo v lednu roku 2011, když se letoun Boeing 727 společnosti Iran Air pokoušel o nouzové přistání za sněhové bouře. Při přistání na severozápadě země se ale rozlomil a zahynulo nejméně 77 lidí.

V červenci 2009 se rovněž na severozápadě Íránu zřítilo letadlo krátce po vzletu a o život přišlo všech 168 lidí na palubě. V únoru 2003 ruský stroj Iljušin 76 narazil do hor na jihovýchodě země, zahynulo 302 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám