Hlavní obsah

V šíitské mešitě v Kábulu se odpálil sebevražedný atentátník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

V Šíitské mešitě v afghánské metropoli Kábulu se v pátek po obědě odpálil sebevražedný útočník. Další extremisté pak uvnitř svatostánku stříleli. Na místě zůstali nejméně 20 mrtvých, další 50 lidé je zraněno. K atentátu se přihlásila teroristická organizace Islámský stát.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Afghánské bezpečnostní síly u mešity (ilustrační foto z jiného útoku).

Článek

V době útoku bylo v mešitě mnoho věřících, protože se konala velká páteční bohoslužba. Mluvčí afghánského ministerstva vnitra Nadžíb Daníš televizi Tolo řekl, že útok provedli tři nebo čtyři muži.

Jeden z nich byl sebevražedný atentátník, který se uvnitř mešity odpálil. Podle svědků byli útočníci rovněž vyzbrojeni granáty.

Na místo dorazili příslušníci speciálních jednotek a zapojili se do boje s útočníky. Policie okolí mešity uzavřela.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví uvedl, že zahynulo nejméně 20 lidí. Mezi mrtvými je duchovní, který v mešitě vedl kázání, ale také člen ostrahy mešity a věřící.

Nejmenovaný představitel ministerstva vnitra, kterého citovala agentura Reuters, prohlásil, že zabito bylo 14 civilistů a nejméně dva policisté.

Většina Afghánců se hlásí k sunnitské větvi islámu, šíitský islám vyznávají například menšinoví Hazárové. Sunnitští radikálové na šíity hledí jako na odpadlíky od víry a často na ně útočí.

Podle britského deníku The Independent se k činu přihlásila radikální skupina Islámský stát. Extremistická skupina prostřednictvím své agentury Amak oznámila, že atentát v Kábulu spáchali její bojovníci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám