Hlavní obsah

V sídle ruské tajné služby FSB v Archangelsku vybuchla bomba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sídle pobočky ruské tajné služby FSB v centru Archangelska na severu Ruska ve středu došlo k výbuchu, který má podle dostupných informací na svědomí sedmnáctiletý mladík. Do budovy přinesl výbušné zařízení a při jeho explozi zahynul, uvedli federální vyšetřovatelé, kteří případ vyšetřují jako teroristický útok.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Za výbuchem v sídle ruské tajné služby v Archangelsku zřejmě stojí 17letý mladíkVideo: Reuters

 
Článek

Totožnost pachatele ani jeho motivy dosud neoznámili. Exploze zranila tři pracovníky FSB, která je nástupkyní sovětské tajné policie KGB. O události byl informován prezident Vladimir Putin, uvedl mluvčí Kremlu.

„Podle předběžných zjištění člověk, který vstoupil do budovy, vytáhl z tašky blíže neurčený předmět, který mu po určité době vybuchl v rukou a způsobil zranění neslučitelná se životem,” oznámil ruský Národní protiteroristický výbor.

Mluvčí archangelské správy FSB Jelizaveta Semušinová médiím potvrdila, že při explozi zahynul muž, který nepracoval u FSB.

Vyšetřovací výbor následně podle agentury TASS upřesnil, že výbuch způsobil sedmnáctiletý mladík, který při explozi přišel o život.

Na sociálních sítích a v médiích se objevil snímek předpokládaného pachatele.

Zdravotníci podle agentury Interfax dělali maximum, aby mladíka udrželi při životě, ale během poskytování první pomoci zraněný zemřel.

„Vybuchlo blíže neurčené výbušné zařízení. Tři (lidé) jsou v nemocnici. Totožnost mrtvého se zjišťuje. Zločin se odehrál uvnitř budovy,” řekl novinářům místní gubernátor Igor Orlov.

Informoval také o posílení bezpečnostních opatření na místech, kde dochází k větší koncentraci lidí, jakož i u státních a veřejných zařízení.

Sídlo FSB bylo po výbuchu evakuováno, doprava v okolí přerušena a agenti FSB a policisté prověřovali doklady všech kolemjdoucích.

Atentátník prý několik minut před útokem zveřejnil varování. „Soudruzi, teď v budově FSB v Archangelsku bude spáchán teroristický útok. Odpovědnost za něj beru na sebe. Příčiny jsou vám naprosto jasné,” napsal na internetovém chatu podle serveru Newsru.com uživatel používající symboliku teroristické organizace Frakce Rudé armády (RAF), která svého času v Německu připravila o život tři desítky lidí.

Dodal, že „FSB vyrábí případy a mučí lidi”. Ostatní uživatelé chatu měli podle serveru dojem, že mají co dočinění s provokatérem.

Newsru.com dodal, že na sociálních sítích se objevil i snímek průkazu jednoho studenta, ale není jasné, zda jde o doklad patřící pachateli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám