Hlavní obsah

V ruské sběrně ležely jedenáctimetrové rakety země-vzduch, dva pracovníci výbuch nepřežili

Moskva

Dvě jedenáctimetrové rakety země-vzduch S-200 se objevily ve sběrném dvoře ve městě Čita na jihu Sibiře. Jedna z nich navíc měla funkční nálož. Policie to zjistila poté, co ve sběrně došlo k silnému výbuchu, při němž zemřeli dva pracovníci, kteří právě rozřezávali konstrukce.

Foto: Profimedia.cz

Rakety S-200 na archivním snímku

Článek

Policie příčiny exploze nepotvrdila a tamní média uvedla, že výbuch nastal při rozřezávání blíže neupřesněné „kovové konstrukce“. Dva muži zahynuli na místě, třetí bojuje o život v čitské nemocnici. Podle vyšetřovatelů pracovníci sběrného dvora museli manipulovat s výbušninou.

Na místě výbuchu čekalo policisty překvapení v podobě dvou jedenáctimetrových raket. Jak se tam dostaly, to zatím policie nezjistila.

Nalezené zbraně jsou součástí ruského protiraketového systému S-200, který slouží k ničení nepřátelských taktických a strategických bombardérů a balistických střel. Ve výzbroji ruské armády už ho většinou nahradily modernější systémy S-300 a S-400, v arzenálu ale systém S-200 mají ještě některé blízkovýchodní země. Dolet těchto raket se pohybuje mezi 200 až 400 kilometry.

Jedna z raket měla podle čitského rozhlasu funkční nálož.

Přestože sběrný dvůr je údajně kilometr daleko od obytných budov, mohla exploze hlavice podle odborníků způsobit velké neštěstí.

Související téma

Foto: Profimedia.cz

Rakety S-300 na kolovém vozidle

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám