Hlavní obsah

V Pákistánu dopadli dva podezřelé z atentátu na Bhuttovou

– ISLÁMÁBÁD

Pákistánská policie zadržela další dvě osoby podezřelé z podílu na vraždě opoziční političky Bénazír Bhuttové. Ta byla zavražděna při atentátu 27. prosince a ve čtvrtek její příznivci ukončili čtyřicetidenní smutek.

Foto: Athar Hussain , Reuters

Příznici Bhuttové čtou korán a truchlí nad jejím hrobem na konec čtyřicetidenní periody smutku.

Článek

"Mohu pouze oznámit, že jsme v souvislosti s vraždou Bhuttové zadrželi dva podezřelé," sdělil agentuře ministr vnitra Hamíd Naváz Chán s tím, že jde o pomocníky.

V rámci pátrání po pachatelích útoku na Bhuttovou policie zatkla už minulý měsíc patnáctiletého Aitizáze Šáha. Ten se při výslechu doznal, že měl v případě nutnosti odpálit další nálož, kterou měl ukrytou na těle a připraven stát se "mučedníkem“. Společně se Šáhem zadrželi policisté i jeho "manažera" Šíra Zamána.

Podle videozáznamů pořízených 27. prosince v Rávalpindí na Bhuttovou útočil jeden sebevražedný atentátník s náloží na těle a jeden střelec. Hlavní pachatele útoku, při němž zahynulo přes dvacet lidí, však nemá. Vláda pak přizvala k objasnění útoku specialisty z britského Scotland Yardu, odmítla ale pomoc nabízenou OSN.

Kvůli atentátu byly na 18. února přeložené parlamentní volby naplánované na leden. V nich měla největší šanci vyhrát právě Bhuttová a její Lidová strana Pákistánu (PPP) . Její manžel Asíf Ali Zardárí, který se podle její poslední vůle stal jejím nástupcem, i když v čele PPP stojí její syn, uvedl, že nejlepší pomstou bude vítězství strany PPP. „Musíme vyhrát tyto volby, řečeno slovy naší vůdkyně, demokracie je nejlepší pomstou,“ dodal vdovec před mausoleem, kde je pohřbena.

Radikálové nabízejí příměří

Pákistánská vláda připisuje atentát militantnímu předákovi Baitulláhu Mahsúdovi napojenému na islámskou teroristickou síť Al-Kajda. Ten ve středu oznámil, že bude dodržovat příměří a je připraven jednat s vládou Mahsúd ovládá značnou část Jižního Vázíristánu při hranicích s Afghánistánem. Vláda zatím příměří nepotvrdila, ale sdělila, že je ochotna jednat s radikály. Ti letos vystupňovali akce.

Jen 17 procent Pákistánců si však myslí, že atentát spáchala al-Kajda nebo na ní napojení radikálové. Většinou ho připisují vládě a tajným službám.

Reklama

Související témata:

Související články

Volby v Pákistánu odloženy o šest týdnů

Parlamentní volby v Pákistánu byly odloženy na 18. února. Původně se měly konat 8. ledna. Odloženy jsou kvůli prosincové vraždě kandidátky opozice Bénazír...

Smrt Bhuttové bude vyšetřovat Scotland Yard

Pákistánský prezident Parvíz Mušaraf ve středu v televizním projevu k národu přijal nabídku britského premiéra Gordona Browna vyslat do Pákistánu vyšetřovatele...

Výběr článků

Načítám