Hlavní obsah

V ohnivém pekle po výbuchu v Rangúnu umírali i vyslaní hasiči

Rangún

Výbuch a šířící se požár skladiště v největším barmském městě Rangúnu si vyžádal životy nejméně 17 lidí a způsobil zranění dalších 108 osob. Oznámila to ve čtvrtek barmská policie, kterou citovala agentura Reuters.

Článek

Policie uvedla, že výbuch nastal kolem druhé hodiny v noci ve státním skladišti na východním předměstí Rangúnu a následný požár se rychle rozšířil na okolní domy a průmyslové budovy. Podle zdravotníků jsou mezi mrtvými nejméně tři hasiči a tři desítky dalších mezi zraněnými.

První informace hovořily až o 50 mrtvých, ale do ranních hodin SEČ policie potvrdila, že našla těla 12 mrtvých mužů a pěti žen. Policisté ale připustili, že bilance může stoupnout.

Příčinu výbuchu policie vyšetřuje a nic bližšího o ní zatím nemohla sdělit. Svědkové Reuters řekli, že slyšeli nejprve jednu velkou explozi a po ní několik menších. Podle některých vypukl požár ve skladišti chemických látek; způsobil explozi, která spustila několik menších výbuchů.

Na místě zasahovaly hasičské jednotky z celého Rangúnu. Oheň se podle kusých informací rozšířil i na blízké loděnice a továrny. Televizní záběry ukázaly záchranáře vynášející zraněné a mrtvé na nosítkách uprostřed noci ze značně poškozených budov.

Místní nemocnice je zaplavena zraněnými, kterých zatím dorazilo 108, řekla agentuře AP jedna ze sester, která si nepřála být jmenována. Tento počet ale zatím není konečný, dodala.

Mnoho z mrtvých a zraněných zasáhly létající trosky z rozdrcených zdí a nosníků, které po explozích padaly na ulice. Po výbuchu se podle AP zřítil i jeden buddhistický klášter stojící v blízkosti skladiště. Okolním domům tlaková vlna vytloukla okna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám