Hlavní obsah

V Nepálu začal pomáhat český tým, šance na nalezení přeživších jsou mizivé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káthmándú
Aktualizováno

V Nepálu začal sobotu pracovat český tým záchranářů a zdravotníků. Počet obětí zemětřesení stoupl na 6621, informovalo v sobotu místní ministerstvo vnitra, podle kterého už není šance nalézt další přeživší.

Foto: Adnan Abidi, Reuters

Polský záchranář na troskách budovy v Káthmándú

Článek

"Od katastrofy uplynul týden. Pokud jde o záchranné práce a pomoc, dělali jsme, co bylo v našich silách. Nyní si ale nemyslím, že existuje ještě šance, že by v troskách byli nějací přeživší," uvedl mluvčí nepálského ministerstva vnitra Lakšmí Prasád Dhakal, když oznamoval počet nových obětí a zraněných, jichž je nyní 14 023.

V sobotu začala v 5:00 SELČ v Melanči působit mobilní číst trauma týmu, který tvoří dva lékaři, dvě sestry a dva hasiči s tlumočníkem. Uvedl to Hasičský záchranný sbor ČR. Zbylí členové české skupiny začali pracovat v místní nemocnici v 11:00 SELČ.

Transport těžce zraněných má zajistit nepálská armáda. Situaci komplikují následné otřesy, v sobotu měly sílu 4,6 stupně. Hrozí proto, že se narušené stavby mohou zhroutit.

Žádost o pomoc

Nepálská vláda požádala mezinárodní společenství o zaslání nejnutnějších věcí.

Foto: Danish Siddiqui, Reuters

Následky zemětřesení v Káthmándú

Nevhodné dary

Nepálská vláda v pátek opět vyzvala dárce z řad mezinárodního společenství, aby do země zaslaly zejména stany, plachty a nejzákladnější zásoby potravin. Pokud to nejde, je lepší poslat peníze, vzkázal kabinet.

"Dostali jsme věci, jako je například tuňák či majonéza. K čemu jsou nám dobré? My potřebujeme obilí, sůl a cukr," uvedl nepálský ministr financí Rám Šaran Mahat. Jak ho doplnil ministr informací, Nepál v tuto chvíli nutně potřebuje 400 000 stanů. Zatím jich úřady lidem bez přístřeší poskytly 29 000.

Foto: Danish Siddiqui, Reuters

Následky zemětřesení v Nepálu

Uváznutí Češi odletí o víkendu

Radiožurnál informoval o skupině deseti českých turistů uvězněných v nepálském údolí v oblasti Lgo, které kontaktovalo české ministerstvo zahraničí a kteří sjou v pořádku. Nemohou se však z oblasti dostat. Jak následně uvedl jeden ze členů expedice Ivo Blšťák, existuje naděje, že by mohli odletět již v sobotu nebo v neděli.

V pátek do vesnice Lgo přiletěly první čtyři vrtulníky a helikoptéra americké ambasády, která měla za úkol zjistit, zda mohou v dané lokalitě přistát i větší stroje. Vrtulníky odletělo již několik cizinců.

Tragické zemětřesení

Ničivé zemětřesení o síle 7,8 stupně udeřilo v zemi přesně před týdnem. Podle nepálské vlády nejspíš již neexistuje šance, že by se podařilo pod sutinami najít někoho živého, uvedla agentura AFP.

Podle OSN zemětřesení zasáhlo osm miliónů z celkových 28 miliónů obyvatel země, z toho 1,7 miliónu dětí. Otřesy půdy zbořily nejméně 130 000 domů. Šéfka delegace EU v Nepálu Rensje Teerinková v pátek oznámila, že mezi oběťmi je nejméně 12 občanů Evropské unie. Dalších tisíc lidí z unijních zemí je pohřešováno. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám