Hlavní obsah

V Náhorním Karabachu se dál střílí, Arménie a Ázerbájdžán se viní navzájem z provokací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Baku

Arménie a Ázerbájdžán se nadále obviňují z rozpoutávání pokračujících přestřelek u oblasti Náhorní Karabach, na kterou si dělají nárok oba státy. O víkendu během nejhorších střetů za posledních více než 20 let byly na obou stranách zabity nejméně tři desítky vojáků a tři civilisté.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: U Náhorního Karabachu se dál střílíVideo: Reuters

 
Článek

Arménie podle agentury Interfax uvedla, že její vojáci během ranních potyček zničili další tři ázerbájdžánské tanky, čímž prý celkový počet zničených obrněnců nepřítele stoupl na sedmnáct, jakož i dva vrtulníky. Ázerbájdžánci tvrdí, že při odrážení výpadu nepřítele padli tři arménští vojáci.

Karabašské úřady zase hlásily prudké ranní ostřelování frontové linie ázerbájdžánskými raketomety, houfnicemi a tanky.

Obě strany konfliktu tvrdí, že nepříteli způsobily těžké ztráty, zatímco samy utrpěly jen minimální škody, podotkl Interfax.

Ázerbájdžánské ministerstvo obrany například uvedlo, že nepřítel byl s velkými ztrátami zatlačen zpět na výchozí pozice.

Víkendová eskalace

Situace u Náhorního Karabachu se prudce vyostřila během noci z pátku na sobotu, kdy propukly boje s nasazením letectva, dělostřelectva a tanků. V neděli pak ázerbájdžánské ministerstvo obrany ohlásilo jednostranné příměří, avšak intenzivní boje pokračovaly.

Foto: ČTK/AP

Raketa Grad odpálená Ázerbájdžánskou armádou.

Karabašské úřady uvedly, že jsou ochotny posoudit návrh na ukončení palby - avšak s tím, že dojde k návratu vojsk na dřívější pozice.

Arménie a Ázerbájdžán již desítky let vedou spor o Náhorní Karabach. Převážně arménské obyvatelstvo této oblasti se odtrhlo od Ázerbájdžánu v krvavé válce na přelomu 80. a 90. let minulého století, která si vyžádala asi 30 tisíc mrtvých a statisíce uprchlíků.

Jednání od uzavření příměří v roce 1994 až dosud k vyřešení sporu nevedla. Mírovou smlouvu obě země dosud neuzavřely.

Reklama

Související články

U Náhorního Karabachu se dál střílí

Potyčky mezi ázerbájdžánskými a arménskými vojáky u Náhorního Karabachu pokračují po eskalaci v noci z pátku na sobotu. Tyto boje si vyžádaly nejméně tři...

Výběr článků

Načítám